Οι ηγέτες αφρικανικών χωρών δήλωσαν ότι αποφάσισαν να μην εκδώσουν ένα ψήφισμα που θα επικρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ για τα προσβλητικά σχόλια που φέρεται να έκανε, χαρακτηρίζοντας πολλά αφρικανικά κράτη «απόπατους», έπειτα από μια επιστολή του Αμερικανού προέδρου με την οποία εξέφρασε σεβασμό για την αφρικανική ήπειρο.

Οι ηγέτες, που συναντήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης (UA) στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα, προγραμμάτιζαν αρχικά να απαιτήσουν μια συγγνώμη από το Τραμπ για τα σχόλιά του, που φέρεται να έκανε σε μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο για θέματα μετανάστευσης αυτό τον μήνα. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αρνήθηκε ότι προέβη σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς.

Σε συνάντηση υπουργών της UA συντάχθηκε ψήφισμα με το οποίο ζητούσε από τον Τραμπ να «ζητήσει δημόσια συγγνώμη σε όλους τους Αφρικανούς».

Ο,τιδήποτε λιγότερο από αυτό, θα τους ανάγκαζε να αναστείλουν μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον της UA, σύμφωνα με το προσχέδιο του ψηφίσματος που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Ρόιτερς.

Οι Αφρικανοί ηγέτες είναι «αναστατωμένοι και σοκαρισμένοι από την αυξανόµενη και συνεχή τάση από την κυβέρνηση Τραμπ να δυσφημεί την αφρικανική καταγωγή, προωθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον φανατισμό», υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

Αλλά μια επιστολή του Τραμπ με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου προκάλεσε μια αλλαγή πλεύσης σε επίπεδο προέδρων.

Ένας αξιωματούχος της συνόδου δήλωσε ότι το τελικό ψήφισμα, που αναμένεται ακόμη να δοθεί στη δημοσιότητα, δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στο θέμα, έπειτα τη κατάληξη της συνάντησης των ηγετών αργά τη Δευτέρα.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τρέφουν βαθύ σεβασμό στο λαό της Αφρικής και ότι η δέσμευσή μου σε ισχυρές και γεμάτες σεβασμό σχέσεις με τις αφρικανικές χώρες ως κυρίαρχα κράτη είναι σταθερή», ανέφερε ο Τραμπ.

Παράλληλα τόνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον θα «ταξιδέψει στην Αφρική για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επισκέψεων».

Η Αφρικανική Ένωση «έλαβε δεόντως υπόψη» την επιστολή, που εξέφρασε ευχές για την επιτυχία της συνόδου, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης, Μούσα Φακί Μαχαμάτ.

Ο πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, που συναντήθηκε με τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, δήλωσε ότι τα φερόμενα σχόλια Τραμπ δεν είχαν καμία επίδραση στη σύνοδο κορυφής της UA.

«Όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μας δώσουν τον Τραμπ ως τον πρόεδρο τους, αντιμετωπίζουμε αυτόν τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Δεν είναι ένα ζήτημα κατά πόσον τον εκτιμάς για το ένα ή το άλλο, είναι μια δουλειά που κάνει για τη χώρα του», πρόσθεσε ο Καγκάμε, που είναι για αυτό το χρόνο πρόεδρος της Ένωσης.