Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι εντός της ΕΕ και προκαλεί δυσμενέστατες επιπτώσεις στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα στην Ιταλία, σημειώνουν με κοινή τους ερώτηση προς την Κομισιόν, οκτώ Ιταλοί ευρωβουλευτές (Marco Dreosto, Gianna Gancia, Paolo Borchia, Matteo Adinolfi, Isabella Tovaglieri, Stefania Zambelli, Elena Lizzi, Massimo Casanova) της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρουν η επιδείνωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που επηρεάζει επί του παρόντος τρεις περιοχές της Ιταλίας, γονατίζει ολόκληρες τοπικές οικονομίες, καθώς ορισμένες χώρες έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές από την Ιταλία.

Με τις εξαγωγές εκτός ΕΕ να έχουν ήδη ακυρωθεί, προκαλώντας απώλειες περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως, οι εξαγωγές εντός της ΕΕ δέχονται πλέον πλήγμα, παρά την εφαρμογή της αρχής της χωροταξίας.

Εκατοντάδες εταιρείες στον τομέα των χοίρων κινδυνεύουν να κλείσουν, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας (η βιομηχανία χοίρων της Ιταλίας απασχολεί 50.000 άτομα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υπογραμμίζουν τα προϊόντα που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτά που είναι πιο εμβληματικά των ιταλικών αλλαντικών, συμπεριλαμβανομένων 21 προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Θα χρειαστούν επιπλέον 11 δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη του κόστους της γεωργικής παραγωγής και του βιομηχανικού κύκλου εργασιών σε κίνδυνο, για να μην αναφέρουμε άλλα έμμεσα κόστη κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού, όπως η απώλεια σχεδόν 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που συνδέεται με την παραγωγή ζωοτροφών για τον τομέα.

Το εύλογο ερώτημα τους έγκειται στο αν μπορεί η Κομισιόν να αναφέρει εάν θα εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων οικονομικών μέτρων για τη στήριξη των χωρών που έχουν πληγεί από την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης