Η Αυστραλία μετά τις ΗΠΑ, σε πορεία σύγκρουσης στον Ειρηνικό με την Κίνα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018, 13:14
Η Αυστραλία μετά τις ΗΠΑ, σε πορεία σύγκρουσης στον Ειρηνικό με την Κίνα
Του Κώστα Μπετινάκη

Στα 1900, ο γερουσιαστής τότε Albert Beveridge είχε πει σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον την περίφημη φράση: «Η δύναμη που ελέγχει τον Ειρηνικό, είναι και η δύναμη που κυβερνά τον κόσμο». Oι πρόσφατες εξελίξεις προοιωνίζονται ότι η ιμπεριαλιστική αυτή νοοτροπία εξακολουθεί να ισχύει.

Καθώς ξεκίνησε ο οικονομικός «πόλεμος» των ΗΠΑ με την Κίνα, ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε ταυτόχρονα να κινητοποιήσει τους πιστούς συμμάχους του. Έτσι η επιλογή του να στείλει πρεσβευτή στην Αυστραλία τον γνωστό για τα αντι-κινεζικά του αισθήματα 60χρονο ναύαρχο Harry Binkley Harris Jr. φανερώνει τις μύχιες σκέψεις του.

Γεννημένος στην Ιαπωνία το 1956 ο ναύαρχος Χάρις, που διετέλεσε 24ος διοικητής της Αμερικανικής Στρατιωτικής Διοίκησης Ειρηνικού (USPACOM) είναι ο πρώτος ασιατικής καταγωγής αξιωματικός που φτάνει σε τόσο υψηλό αξίωμα.O ναύαρχος Χάρις

Πρόκειται για τον άνθρωπο που έχει χαρακτηρίσει τα κινεζικά σχέδια για την δημιουργία τεχνητών νησιών «Μεγάλο Τείχος από Άμμο» και ότι η πολιτική που εφαρμόζει το Πεκίνο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας «προκλητική και επεκτατική». Όπως έγραψε και η New York Times, τα κινεζικά Μέσα ήδη έχουν χαρακτηρίσει τον Χάρις «έναν ακόμη γέρακα των ΗΠΑ».

Ο ρόλος της Αυστραλίας

Στη μάχη για τον έλεγχο του Ειρηνικού η Αυστραλία βρίσκεται πλέον σε επικίνδυνη πορεία σύγκρουσης με την Κίνα, και στα διεθνή Μέσα του Συρμού, δεν έχει κάνει την εμφάνισή του το ζήτημα.

Όλα είχαν ξεκινήσει πριν έναν χρόνο, όταν η Αυστραλία είχε κατηγορήσει την Κίνα για «ξένη ανάμιξη», με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Malcolm Turnbull να δηλώνει πως η χώρα του «θα σταθεί εμπόδιο στην κινεζική ανάμιξη στις εθνικές της υποθέσεις».

Αργότερα οι σχέσεις Αυστραλίας-Κίνας εντάθηκαν περισσότερο όταν η Αυστραλή υπουργός Διεθνών Εξελίξεων Concetta Fierravanti-Wells κατηγόρησε το Πεκίνο ότι «κατασκευάζει δρόμους στην περιοχή που δεν οδηγούν κάπου στον Ειρηνικό». H Αυστραλή υπουργός Διεθνών Εξελίξεων

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην κινεζική προσπάθεια «να φορτώσει με υπέρογκα χρέη τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού τα οποία δεν θα κατορθώσουν να ξεπληρώσουν».

Οι φραστικές αυτές επιθέσεις προκάλεσαν αντιδράσεις σε κάποιες από τις χώρες. Ο πρωθυπουργός της Σαμόα Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi βρήκε τις επικριτικές αυτές παρατηρήσεις εναντίον της Κίνας «προσβλητικές».Ο Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi

Στα τέλη του περασμένου χρόνου ήρθε η υπογραφή με την Κίνα μιας σειράς από συμφωνίες για δομικά έργα με την Παπούα Νέα Γουινέα, στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας για «Ένα Δρόμο –Μία Ζώνη». Η απάντηση της Αυστραλίας ήταν άμεση και αρνητική για την εξέλιξη, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να εκφράζουν ανησυχίες πως η χώρα έχει χάσει τον «ηγετικό ρόλο της στον Ειρηνικό», με ό,τι αυτό σημαίνει.

Σε προσπάθεια παρέμβασης στις σχέσεις Κίνας-Παπούα Ν. Γουινέας η Αυστραλία πρότεινε να χρηματοδοτήσει τα σχέδια για να πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της νησιωτικής αυτής χώρας Πορτ Μόρεσμπι, η διάσκεψη των κρατών Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Οι αυξανόμενες φιλικές σχέσεις της Κίνας στον Ειρηνικό έχουν ενοχλήσει την Αυστραλία ποικιλοτρόπως.
Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο πρωθυπουργός του Φιτζι, Josaia Voreqe Bainimarama ζήτησε την αποπομπή της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας από το «Νησιωτικό Forum Ειρηνικού», μιας και δεν ανήκουν γεωγραφικά στον Ειρηνικό, και να αντικατασταθούν από την Κίνα. 

Αξιωματούχοι της στενότερης φίλης και συμμάχου της Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, ξεκίνησαν περιοδεία στον Ειρηνικό, υποσχόμενοι χρηματοδοτήσεις. Αλλά όπως έγραψε η «Samoan Observer» «δεν είναι μυστικό πως η Νέα Ζηλανδία εξίσου ανησυχεί με τον αυξανόμενο ρόλο της Κίνας στην περιοχή».

Το ζήτημα που απασχολεί την Ουάσινγκτον με την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού είναι αποκλειστικά οικονομικό. Για το λόγο αυτό η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί την Ασιατική Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας (TPP) προκειμένου να συσπειρώσει τους συμμάχους στον Ειρηνικό εναντίον της Κίνας. Κάτι που έρχεται -για μια ακόμη φορά- σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες Τραμπ ότι «θα την καταργήσει».

Ο ρόλος των ΗΠΑ που απέναντι σε κάποια από τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού παραμένει λιγότερο επιθετικός, βρίσκει δικαιολογία ότι η Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία, προσπαθούν να τα μοιράσουν μεταξύ τους, με τη Ν. Ζηλανδία να ελέγχει την Πολυνησία, την Αυστραλία, την Μελανησία και τις ΗΠΑ την Μικρονησία.

«Αναμφίβολα η Αυστραλία θεωρείται το δεξί χέρι των ΗΠΑ στην περιοχή του Ειρηνικού, αν όχι ως πελάτης της Ουάσινγκτον, για να εξυπηρετηθούν τα αμερικανικά συμφέροντα τα οποία συγκρούονται με της Κίνας», σύμφωνα με τον Euan Graham. διευθυντή του Διεθνούς Προγράμματος Ασφάλειας στο Lowy Institute.

Η πρώην αποικιοκρατική δύναμη στην περιοχή, το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει ένα πολεμικό πλοίο από την Αυστραλία προς την Θάλασσα της Νότιας Κίνας «μια ξεκάθαρη κίνηση να κάνει γνωστό πως η Αυστραλία δεν είναι χωρίς συμμάχους», όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Gavin Williamson στην εφημερίδα «Australian».«Είτε το περιγράφουν τα διεθνή Μέσα είτε όχι, το ζήτημα είναι πως η Αυστραλία ακροβατεί σε πορεία σύγκρουσης με την Κίνα», γράφει ο Αυστραλιανής καταγωγής, διεθνώς αναγνωρισμένος δημοσιογράφος John Pilger στην ιστοσελίδα του.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018, 20:42