Με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Τουρκία απορρίπτει την απόφαση για το σκεπτικό που υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. και που αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις. «Παρά τις προσπάθειες της προεδρίας (σ.σ. εννοεί τη γερμανική προεδρία) να επιτευχθεί μια θετική ατζέντα της Τουρκίας με την Ε.Ε., αυτό δεν κατέστη δυνατόν» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση της Άγκυρας, διά της οποίας, όπως κατανοεί και ο πλέον αφελής παρατηρητής, η τουρκική διπλωματία διαχωρίζει το Βερολίνο και τους συμμάχους του, δηλαδή τις χώρες που έχουν ιδιαίτερα οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία, από τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στο όνομα της αλληλεγγύης αλλά και υπό την απειλή χρήσης του βέτο, δεν έγινε εφικτή η υιοθέτηση θετικής ατζέντας όσον αφορά την Τουρκία από την Ε.Ε.». Με αυτό το σκεπτικό το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του πως η τουρκική πλευρά απορρίπτει αυτή την απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως, εν αναμονή της επισημοποίησης της επικύρωσης των αμερικανικών κυρώσεων προς την Τουρκία από τον Τραμπ, η τουρκική λίρα από το πρωί της Παρασκευής διολίσθησε και πάλι σε ισοτιμίες που θυμίζουν αυτές του περασμένου μήνα και κατά τις οποίες το τουρκικό νόμισμα στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής είχε αγγίξει τις 8 και πλέον λίρες ανά δολάριο. Η επισημοποίηση της τελικής απόφασης του Λευκού Οίκου και της επικύρωσης των κυρώσεων αναμένεται από ώρα σε ώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης