Η Άγκυρα απορρίπτει την κριτική της έκθεσης της Ε.Ε

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013, 17:36
Η Άγκυρα απορρίπτει την κριτική της έκθεσης της Ε.Ε
Η Τουρκία απέρριψε σήμερα την κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους χειρισμούς της επί των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων νωρίτερα αυτή την χρονιά, αλλά δήλωσε ότι η έκθεση προόδου για την ενταξιακή της πορεία δείχνει ότι έχει πλησιάσει τους στόχους της.

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, ο Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός αρμόδιος για Θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι η στήριξη της Κομισιόν για την έναρξη νέων ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποδεικνύει ότι η Τουρκία έχει κάνει πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

«Χαιρόμαστε που η έκθεση προόδου για αυτή την χρονιά δίνει έμφαση στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η Τουρκία», είπε ο ίδιος. «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Τουρκία βρίσκεται σήμερα πιο κοντά στις προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε αναφορικά με την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις οικονομικές εξελίξεις», ανέφερε ο Μπαγίς σε δήλωσή του μέσω e-mail.

Η έκθεση της Κομισιόν κατηγορεί την τουρκική αστυνομία για υπερβολική χρήση βίας για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων νωρίτερα φέτος και καλεί τις Aρχές να ενισχύσουν τον έλεγχό τους απέναντι στην αστυνομία και την τελευταία να επιδιώξει την διεξαγωγή έρευνας στο Σώμα για τα επεισόδια.

Κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε ολόκληρη την Τουρκία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 8.000 στη διάρκεια δύο εβδομάδων βίαιων επεισοδίων τον Ιούνιο. «Θεωρούμε σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν θα χαρακτηρίσουμε ποτέ τις προσπάθειες που περιλαμβάνουν τη χρήση βίας και παράνομων μεθόδων κατά της ειρήνης του έθνους και του λαού μας ως αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου», ήταν η απάντηση του Μπαγίς στην κριτική της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα, πάντως, η τουρκική αστυνομία επενέβη τα ξημερώματα για να διαλύσει τη συγκέντρωση φοιτητών που διαμαρτύρονταν για την κατασκευή δρόμου στους χώρους του πανεπιστημίου όπου φοιτούν - του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Μέσης Ανατολής (ODTU) - στην Άγκυρα, όπως δήλωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο δήμος της Άγκυρας αποφάσισε να προχωρήσει σε εργασίες εκδάσωσης ενός τμήματος του πανεπιστημίου για τη διάνοιξη δρόμου. Οι φοιτητές έχουν κινητοποιηθεί κατά του σχεδίου κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου, που θα περνάει μέσα από το πανεπιστήμιο.

Διαβάστε επίσης: Δημοσιεύθηκε η αναφορά της Ε.Ε για την Τουρκία


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013, 17:46