Από σήμερα επιτρέπεται στους κατοίκους της Αγγλίας να βγαίνουν περισσότερο από τα σπίτια τους, ενώ ενθαρρύνονται επίσης να επιστρέψουν στις εργασίες τους, αν δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, έπειτα από τα αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού που πάρθηκαν στη χώρα.

Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 32.000 ανθρώπους οι οποίοι διαγνώστηκαν θετικοί στα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν χθες Τρίτη στη δημοσιότητα οι βρετανικές υγειονομικές αρχές. Όμως η πραγματικότητα μοιάζει πολύ χειρότερη, αφού η βρετανική στατιστική υπηρεσία είχε ήδη καταγράψει την 1η Μαΐου περισσότερους από 36.000 νεκρούς, στα πιστοποιητικά θανάτου των οποίων αναφέρεται ως ύποπτη αιτία η Covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Κυριακή μια σταδιακή και προσεκτική άρση του lockdown. Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία προτιμούν να μην ακολουθήσουν προς το παρόν αυτή την οδό και εξακολουθούν να ζητούν από τον πληθυσμό να «μείνει στο σπίτι».

Μόνο στην Αγγλία συνεπώς οι κάτοικοι μπορούν πλέον να παίρνουν το αυτοκίνητό τους για να πάνε σ’ ένα περιφερειακό πάρκο, να παίξουν τένις ή γκολφ, να δουν έναν φίλο ή να μεταβούν σ’ ένα κατάστημα κηπουρικής, σεβόμενοι ωστόσο την κοινωνική απόσταση των δύο μέτρων, διότι διαφορετικά κινδυνεύουν με πρόστιμο 100 λιρών (113 ευρώ).

Εκατομμύρια άνθρωποι που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι οφείλουν επίσης να επιστρέψουν στις εργασίες τους, αφού ενθαρρύνθηκαν ζωηρά προς την κατεύθυνση αυτή από τον Μπόρις Τζόνσον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς τούς παρότρυνε πάντως «να μετακινούνται με ποδήλατο ή πεζή». Για να γίνονται σεβαστές οι οδηγίες για τήρηση κοινωνικής απόστασης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν παρά έναν στους 10 απ’ όσους τα χρησιμοποιούσαν συνήθως, υπογραμμίζει σήμερα το BBC.

Επίσης από σήμερα επιτρέπονται και πάλι οι επισκέψεις σε ενοικιαζόμενα ακίνητα, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της αγοράς ακινήτων.

Αυτή η μικρή χαλάρωση έχει στόχο να βοηθήσει πολύ σταδιακά στην επαναλειτουργία της οικονομίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο υπέστη μείωση κατά 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) του κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, που ήταν η χειρότερη επίδοση μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2008 εν μέσω της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).

Ο Μπόρις Τζόνσον επικρίθηκε γι’ αυτή την πολλαπλών ταχυτήτων άρση του lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο και για τις συστάσεις του, για τις οποίες η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι δημιουργούν σύγχυση. Θα αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις των βουλευτών σήμερα στις 14:00 (ώρα Ελλάδας), κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων που είναι αφιερωμένη σε ερωτήσεις.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης