Έντονες παραμένουν οι ανησυχίες του ΝΑΤΟ για το ενδεχόμενο να επιδιωχθεί συντονισμένη συνεργασία των αμερικανικών μαχητικών F-35 με τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 από την Τουρκία.

Και αυτό επειδή υπάρχει ενδεχόμενο να αποκαλυφθούν τα προχωρημένα συστήματα και οι επιχειρησιακές ικανότητες των τελευταίου τύπου μαχητικών που διαθέτουν οι σύμμαχοι σε «γνωστούς αντιπάλους», όπως επισημαίνει ο πτέραρχος Tod Wolters διοικητής των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του NATO στο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλα όσα δύναται να αντιληφθούν οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-400 για τις ικανότητες των F-35 δεν είναι προς όφελος για τις προωθημένες ικανότητες της Συμμαχίας» δήλωσε ο Tod Wolters.

Για τον ανώτατο αξιωματικό του ΝΑΤΟ, «απλώς και μόνον η στρατηγική συνεργασία των S-400s με τα πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II, που επιδιώκει η Τουρκία εντάσσοντάς τα και τα δύο στο στρατιωτικό – πληροφοριακό της σύστημα, ενδεχομένως να προκαλέσει στην Ατλαντική Συμμαχία να χάσει τα πλεονεκτήματα των αεροσκαφών που μοιράζονται οι σύμμαχοι στον κόσμο».

Έως τα τέλη του επόμενου χρόνου το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Ιταλία και η Ολλανδία θα έχουν εντάξει στις αεροπορικές τους δυνάμεις περί τα 66 πολλαπλών ρόλων μαχητικά F-35 Lightning II, επισημαίνει το Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μόσχα και η Άγκυρα υπέγραψαν τον Δεκέμβριο του περασμένου χρόνου συμφωνία $2,5 δισεκατομμυρίων για την αγορά του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος «S-400 Triumph» με ημερομηνία παραλαβής το 2019.

Παρά τις αμερικανικές πιέσεις, η Τουρκία υποστηρίζει ότι η συμφωνία για την αγορά του ρωσικού συστήματος «θα προχωρήσει όπως σχεδιάστηκε».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης