Η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για την άρση της ασυλίας βουλευτών ώστε να επιτραπεί η άσκηση δίωξης σε βάρος τους, δήλωσε χθες το βράδυ ο ηγέτης του κόμματος αυτού Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένως ζητήσει να καταστεί δυνατή η δίωξη βουλευτών του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), που έχει κουρδικές ρίζες και το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί ότι αποτελεί προέκταση του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε στο δίκτυο CNN Turk ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει το κυβερνητικό σχέδιο νόμου, μολονότι -όπως σημείωσε- αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα.

«Προωθείται ένα μέτρο το οποίο είναι αντίθετο με το Σύνταγμα. Το ξέρουμε αυτό, αλλά θα πούμε ‘ναι’ σε αυτό» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι ουδείς θα πρέπει να χαίρει ασυλίας και να μην υπόκειται σε διώξεις, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Και οι 316 βουλευτές του κυβερνώντος AKP έχουν υπογράψει το κυβερνητικό αυτό σχέδιο νόμου, δήλωσαν αξιωματούχοι του κόμματος αυτού στο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να επικυρωθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο χωρίς να χρειαστεί να υποβληθεί σε δημοψήφισμα θα πρέπει να ψηφιστεί από 367 βουλευτές στην 550μελή τουρκική βουλή.

Το HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου, αποτελεί το αντικείμενο περισσότερων από 550 αιτήσεων που εκκρεμούν στο κοινοβούλιο για την άρση της ασυλίας βουλευτών του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/ Hurriyet
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης