Tο Μέτωπο αλ-Νόσρα, ο κλάδος της αλ-Κάιντα στη Συρία, απελευθέρωσε επτά εκπαιδευμένους από τις ΗΠΑ αντάρτες, τους οποίους είχε συλλάβει πριν από περισσότερο από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα.

Στα μέσα Ιουλίου, τουλάχιστον 54 αντάρτες, που είχαν οπλισθεί και εκπαιδευθεί από την Ουάσινγκτον, εισήλθαν στη Συρία. Ήταν η πρώτη ομάδα ανταρτών που θα πολεμούσε εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια όμως, οκτώ εξ αυτών, μεταξύ των οποίων ένας διοικητής, και στη συνέχεια πέντε άλλοι απήχθησαν στη βόρεια Συρία από το Μέτωπο αλ-Νόσρα, ενώ τρεις άλλοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον συριακό κλάδο της αλ-Κάιντα.

«Επτά μαχητές της Μεραρχίας 30 που είχαν συλληφθεί από τους αδελφούς του Μετώπου αλ-Νόσρα απελευθερώθηκαν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μεραρχία 30 (Division 30), μια ανταρτική μονάδα που αποτελεί τμήμα της «νέας συριακή δύναμης» που σχηματίσθηκε από την Ουάσινγκτον.

«Χαιρετίζουμε αυτή την ευγενική πρωτοβουλία και παρακαλούμε τους αδελφούς της αλ-Νόσρα να απελευθερώσουν μέσα στις επόμενες ώρες τον διοικητή της ομάδας και άλλους μαχητές», συνεχίζει το κείμενο που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ και υπογράφεται από τη διοίκηση της Μεραρχίας 30.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται σε ποια περιοχή απελευθερώθηκαν οι αντάρτες.

Όταν ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή τους, το Μέτωπο αλ-Νόσρα είχει κατηγορήσει τους αντάρτες αυτούς ότι είναι «πράκτορες των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή». Δεν υπήρξε πάντως ανακοίνωση της τζιχαντιστικής οργάνωσης για την απελευθέρωσή τους.

Οι αμερικανικές αρχές χαρακτηρίζουν «νέα συριακή δύναμη» (New Syrian Force) τους «μετριοπαθείς» αντάρτες τους οποίους ανέλαβαν να εκπαιδεύσουν για να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου, το οποίο κατέχει σχεδόν το μισό του συριακού εδάφους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης