«Η Αλ Κάιντα πίσω από βομβιστικές επιθέσεις στη Συρία»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012, 20:55
«Η Αλ Κάιντα πίσω από βομβιστικές επιθέσεις στη Συρία»
Οι πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στη Συρία κατά πάσα πιθανότητα διαπράχθηκαν από το ιρακινό σκέλος της Αλ Κάιντα, που έχει διεισδύσει στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στον Πρόεδρο Μπασάρ αλ 'Ασαντ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ.

Οι επιθέσεις στη Δαμασκό στις 23 Δεκεμβρίου και στις 6 Ιανουαρίου καθώς και η διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 10 Φεβρουαρίου κατά της έδρας της Υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών και του επιτελείου των δυνάμεων ασφαλείας «έχουν τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων που κάνει η Αλ Κάιντα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DIA).

«Πιστεύουμε λοιπόν ότι η Αλ-Κάιντα στο Ιράκ επεκτείνει τη δράση της στην Συρία», πρόσθεσε ενώπιον της Επιτροπής άμυνας της Γερουσίας. Αυτοί οι εξτρεμιστές έχουν καταφέρει κατά τη γνώμη του να «διεισδύσουν σε ομάδες της αντιπολίτευσης» οι οποίες «σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους», εκτίμησε ο Κλάπερ.
Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι εξέφρασε την υποστήριξή του προς την εξέγερση στη Συρία, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε σε φόρουμ τζιχαντιστών στο Διαδίκτυο.

Η γενική Επιτροπή της συριακής επανάστασης, μια από τις συνιστώσες της αντιπολίτευσης στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, απέρριψε την υποστήριξη του ηγέτη της Αλ Κάιντα, την οποία χαρακτήρισε ως «ανάμιξη». Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον διευθυντή των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, είναι ότι οι ομάδες που πήραν τα όπλα κατά του συριακού καθεστώτος είναι κατακερματισμένες.

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012, 20:55