Στην απέλαση δύο Ιρανών διπλωματών προχώρησε την Τετάρτη η Αλβανία. Όπως αναφέρουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης οι Ιρανοί διπλωμάτες θεωρούνται ανεπιθύμητα πρόσωπα από το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας και τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν άμεσα από τη χώρα.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στις δηλώσεις του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, που δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι «υπάρχει μία πολύ μικρή, αλλά πολύ διαβολική ευρωπαϊκή χώρα, όπου αμερικανικά στοιχεία συνεργάζονται με Ιρανούς προδότες και σχεδιάζουν κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκτελών χρέη υπουργός Εξωτερικών Γκέντ Τσακάϊ ονόμασε τους διπλωμάτες σε μια ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για τον Μοχαμάντ Αλί Πεϊμανεματί και τον Σεγιέντ Αχμάντ Χοσεϊνί Αλάστ.

Απελάθηκαν για δραστηριότητες ασύμβατες με τη διπλωματική τους ιδιότητα, φράση που συχνά χρησιμοποιείται για υποθέσεις κατασκοπείας.

«Στους δύο αντιπροσώπους της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν αμέσως από την επικράτεια της Δημοκρατίας της Αλβανίας», δήλωσε ο Τσακάϊ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα Gazeta Expres, οι διπλωμάτες κρίθηκαν ύποπτοι για δραστηριότητες σχετιζόμενες με τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Τον Δεκέμβριο του 2018, τα Τίρανα απέλασαν τον πρέσβη του Ιράν στη χώρα και έναν ακόμη Ιρανό διπλωμάτη διότι επιδόθηκαν σε «δραστηριότητες βλαπτικές για την (εθνική) ασφάλεια» της Αλβανίας. Η Τεχεράνη ανέφερε τότε πως η Αλβανία ενήργησε υπό την πίεση του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Εθνών, από το 2013, η βαλκανική χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ουάσινγκτον, δέχθηκε μέλη της ιρανικής οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού (MEK) τα οποία βρίσκονταν στο Ιράκ όπου είχαν γίνει στόχος επιθέσεων. Σήμερα τα περίπου 3.000 μέλη της οργάνωσης, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Τεχεράνη, ζουν σε ένα καταυλισμό κοντά στο Ντούρες, στο κύριο λιμάνι της Αλβανίας.

Η παρουσία των αντιφρονούντων αποτελεί μια πηγή μόνιμης τριβής με το Ιράν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης