Οι αμερικανικές Αρχές απαγορεύουν τη μεταφορά μεγάλων ηλεκτρονικών συσκευών

Οι αμερικανικές Αρχές απαγορεύουν τη μεταφορά μεγάλων ηλεκτρονικών συσκευών
Οι αμερικανικές Αρχές προγραμματίζουν να απαγορεύσουν τη μεταφορά μεγάλων ηλεκτρονικών συσκευών από επιβάτες σε καμπίνες αεροσκάφους ορισμένων πτήσεων από το εξωτερικό, ως απάντηση σε αδιευκρίνιστο τρομοκρατικό κίνδυνο, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters τη Δευτέρα.

Ο νέος κανονισμός αναμένεται να ανακοινωθεί το νωρίτερο σήμερα από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security), σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οποίες πρόσθεσαν πως η απόφαση βρισκόταν υπό συζήτηση από τότε που η αμερικανική κυβέρνηση πληροφορήθηκε περί ύπαρξης απειλής, πριν από μερικές εβδομάδες.

Σύμφωνα με πηγή, ο κανονισμός θα περιλάβει περίπου 10 ξένες αεροπορικές εταιρείες. Άλλος αξιωματούχος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε μια αναφορά του πρακτορείου Associated Press, ότι η απαγόρευση θα επηρεάσει 10 αεροδρόμια σε οκτώ χώρες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Νωρίτερα, το Reuters είχε ανακοινώσει ότι η απαγόρευση θα περιλαμβάνει αεροπορικές εταιρείες που εδρεύουν στην Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Οι αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν τις υπόλοιπες χώρες.

Οι ίδιοι είπαν ότι καμία αμερικανική εταιρεία δεν θα επηρεαστεί από την απαγόρευση, η οποία θα περιλάβει συσκευές μεγαλύτερες από κινητό τηλέφωνο, και καμία από τις αμερικανικές εταιρείες δεν ταξιδεύει με απευθείας πτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα αεροδρόμια που επηρεάζονται. Οι επιβάτες θα επιτρέπεται να μεταφέρουν τις μεγαλύτερες συσκευές -όπως τάμπλετ, φορητές συσκευές για DVD, φορητούς υπολογιστές και φωτογραφικές μηχανές- στις αποσκευές που παραδίδονται στο αεροδρόμιο.

Οι αερογραμμές της Ιορδανίας (Royal Jordanian) ανέφεραν τη Δευτέρα σε μήνυμά τους στο Twitter ότι οι επιβάτες με κατεύθυνση τις ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να μεταφέρουν τις περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές τους στο αεροπλάνο από την Τρίτη, έπειτα από υποδείξεις των αμερικανικών Αρχών, και αυτό περιλαμβάνει όσους ταξιδεύουν μέσω Καναδά. Οι επιβάτες μπορούν να φέρουν επάνω τους κινητά και εγκεκριμένες ιατρικές συσκευές.

Η εφημερίδα «Al Riyadh», η οποία συνδέεται με την κυβέρνηση της Σ. Αραβίας, ανέφερε ότι η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας είχε ενημερώσει τις «αεροπορικές εταιρείες που πετούν από τα αεροδρόμια του (σαουδαραβικού) βασιλείου σε αεροδρόμια των ΗΠΑ για τον τελευταίο κανονισμό των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με τον οποίο οι επιβάτες πρέπει να φυλάξουν τους φορητούς υπολογιστές και τα τάμπλετ» τους στις αποσκευές που παραδίδονται στο αεροδρόμιο.

Η «Al Riyadh» επικαλέσθηκε πηγή της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, η οποία είπε πως αυτά τα μέτρα μεταβιβάστηκαν από ανώτατες αμερικανικές αρχές στο Υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ.

Οι αερογραμμές Saudia επιβεβαίωσαν σε tweet ότι οι αμερικανικές Αρχές μεταφορικών μέσων έχουν απαγορεύσει τη μεταφορά μεγάλων ηλεκτρονικών συσκευών στην καμπίνα του αεροσκάφους.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, ο Ντέιβιντ Λάπαν, είπε ότι η υπηρεσία δεν έχει να κάνει «καμία δήλωση για ενδεχόμενα μέτρα προφύλαξης, αλλά θα δώσει νεότερα, όταν πρέπει».

Τον Ιούλιο του 2014, το υπουργείο αύξησε τα μέτρα ασφαλείας σε πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ, απαιτώντας στενότερο έλεγχο κινητών κι άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017, 06:20