Μια δικομματική ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών επανέφερε χθες νομοθεσία στη Γερουσία για να αποσύρει όλους τους περιορισμούς σε ταξίδια στην Κούβα, προσελκύοντας περισσότερους υποστηρικτές αυτήν τη φορά, σημάδι μιας αυξανόμενα θετικής στάσης απέναντι στις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας, το μέλλον των οποίων ωστόσο παραμένει αβέβαιο.

Το νομοσχέδιο Ελευθερία Ταξιδιού στην Κούβα είχε εισαθτεί στη Γερουσία το 2015 από οκτώ Ρεπουμπλικανούς και Δημοκράτες υποστηρικτές του, αλλά δεν έφτασε ποτέ στην ολομέλεια. Η χθεσινή προσπάθεια έχει 55 υποστηρικτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2016, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα αντιστρέψει τις προσπάθειες του Δημοκρατικού προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα το 2014 να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του νησιώτικου έθνους στην Καραϊβική που τελεί υπό κομμουνιστικό καθεστώς. Η κυβέρνηση του Τραμπ εξετάζει την αμερικανική πολιτική απέναντι στον πρώην ψυχροπολεμικό εχθρό των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα χαλάρωσε τους περιορισμούς στις εμπορικές συναλλαγές και τα ταξίδια, δημιουργώντας ένα κύμα αμερικανικών επισκέψεων στην Κούβα, παρότι ο τουρισμός δεν είχε ακόμα επιτραπεί επισήμως.

Την Τετάρτη, πάνω από 40 αμερικανικά ταξιδιωτικά γραφεία και οργανισμοί προέτρεψαν τον Τραμπ να μην ακυρώσει τα ταξίδια Αμερικανών πολιτών στο νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην ουσία τιμωρούνται οι Αμερικανοί από την ταξιδιωτική απαγόρευσή μας, όχι η κουβανική κυβέρνηση» είπε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, ο οποίος ηγήθηκε μαζί με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Πάτρικ Λέιχι της ομάδας που εισήγαγε το νομοσχέδιο. «Αυτό θα φέρει θετικά αποτελέσματα και στους αναπτυσσόμενους τομείς των επιχειρήσεων και των ιδιωτικών πρωτοβουλιών του νησιού» πρόσθεσε.

Πέρυσι, ο αριθμός των Αμερικανών επισκεπτών αυξήθηκε κατά 74%, ενισχύοντας τα κέρδη των κουβανικών ξενοδοχείων, πανδοχείων, εστιατορίων και ταξί καθώς και αυτά στις αμερικανικές κρουαζιέρες και αεροπορικές εταιρείες.

«Χαιρετίζουμε τους γερουσιαστές Φλέικ και Λέιχι για την ηγεσία τους στην υποστήριξη του αμερικανικού και κουβανικού λαού με την κατάργηση απαρχαιωμένων και παρωχημένων πολιτικών» είπε ο Τζέιμς Ουίλιαμς, πρόεδρος της οργάνωσης Engage Cuba που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Εξακολουθεί, ωστόσο, να υπάρχει αρκετή αντίσταση στο Κογκρέσο για την αναβίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως από Αμερικανούς γερουσιαστές κουβανικής καταγωγής που αντιτίθενται στο καθεστώς Κάστρο, όπως ο Ρεπουμπλικανός Μάρκο Ρούμπιο και ο Δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντες.

Αυτοί υποστηρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να διευκολύνουν τα ταξίδια στην Κούβα, προτού η κυβέρνηση της Αβάνας κάνει βήματα εκδημοκρατισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης