Οι αμυντικές προμήθειες στο επίκεντρο της επίσκεψης Ομπάμα στο Βιετνάμ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016, 08:34
Οι αμυντικές προμήθειες στο επίκεντρο της επίσκεψης Ομπάμα στο Βιετνάμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα άρχισε σήμερα την τριήμερη επίσκεψή του στο Βιετνάμ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «στρατηγικής αναδιάρθρωσης» στην Ασία.

Στο επίκεντρο του διπλωματικού ενδιαφέροντος βρίσκονται ζητήματα αμυντικών προμηθειών προς την ασιατική χώρα, προκειμένου να ενισχύσει την αμυντική μηχανή της, σε μια περίοδο κλιμακούμενης έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η περίοδος που προηγήθηκε της επίσκεψης αυτής χαρακτηρίστηκε από συζητήσεις στην Ουάσινγκτον σχετικά με την άρση του εμπάργκο που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ για τις πωλήσεις όπλων στο Βιετνάμ, προκειμένου η ασιατική χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στη σύγχρονη αμερικανική αμυντική τεχνολογία. Μερική άρση των περιορισμών έγινε το 2014, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι η ολοκληρωτική άρση του εμπάργκο θα αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση των ΗΠΑ, έναντι ζητημάτων που σχετίζονται με τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Βιετνάμ.

Ωστόσο, αρκετοί Αμερικανοί σύμβουλοι υποστηρίζουν την παραπέρα άρση του εμπάργκο, προκειμένου η Ουάσινγκτον να δείξει πρακτική υποστήριξη στην προσπάθεια που κάνει το Βιετνάμ, για να ενισχύσει την αποτρεπτική αμυντική ικανότητά του έναντι της Κίνας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016, 08:55