Η ανεργία απειλεί την ανάπτυξη της Ε.Ε;

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014, 01:20
Η ανεργία απειλεί την ανάπτυξη της Ε.Ε;
Η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα επιστρέψει στην σταθερή ανάπτυξη αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ρυθμίσει κοινωνικά ζητήματα όπως η υψηλή ανεργία, προειδοποίησαν χθες οι μετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία.

«Δεν έχουμε λόγο να ενθουσιαζόμαστε από την ευρωπαϊκή ανάκαμψη», σημείωσε ο Άξελ Βέμπερ, πρόεδρος της UBS, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας.

Το τρέχον χαμηλό επίπεδο της ανάπτυξης δεν επαρκεί για την προώθηση της παραγωγικότητας και τη μείωση της ανεργίας, η οποία με την σειρά της ζημιώνει την καταναλωτική ζήτηση, σημείωσε ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας.

Οι άνθρωποι στην Ευρώπη δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την τραπεζική ένωση της Ε.Ε, τα δημόσια ελλείμματα ή το δημόσιο χρέος, σημείωσε παράλληλα ο Πιερ Ναντέρμ, διευθυντής του διεθνούς ομίλου Accenture. «Η υπ'αριθμόν ένα πρόκληση, αν μιλήσεις στους ανθρώπους στους δρόμους, είναι η ανεργία», σημείωσε ο ίδιος.

Τα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης αναμένεται να προωθήσουν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου και μπορεί κατά συνέπεια να καθυστερήσουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων ευρωπαϊκού εύρους πολιτικών, προειδοποίησαν και οι δύο, ο Ναντέρμ και ο Βέμπερ. Ο μέσος όρος της ανεργίας στην Ε.Ε ανερχόταν στα τέλη του 2013 στο ποσοστό ρεκόρ 12,1%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Άλλοι μετέχοντες στο Φόρουμ επισήμαναν ότι οι κοινωνικές ανισότητες δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που απειλούν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Το κόστος στης ενέργειας στην Ευρώπη είναι το διπλάσιο από αυτό στις ΗΠΑ, επειδή οι ΗΠΑ επωφελούνται από μια ραγδαία αύξηση του φτηνού σχιστολιθικού φυσικού αερίου, επισήμανε ο Τζουζέπε Ρέτσι, πρόεδρος της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας ENI.

Ταυτόχρονα, αυτός και άλλοι υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ελκυστική για τους επενδυτές για χρόνια ακόμη λόγω των λειτουργικών διοικητικών της δομών και της κυριαρχίας του νόμου που την διαχωρίζουν από τις αναδυόμενες οικονομίες. «Η πραγματική διαφορά είναι η διαχείριση, η ευκολία να κάνεις επιχειρηματικές δουλειές», υπογράμμισε ο Ρέτσι.


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014, 01:25