Οι αντάρτες δεν διαπραγματεύονται τη ρωσική πρόταση για απόσυρση από την ανατολική Γούτα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018, 10:22
Οι αντάρτες δεν διαπραγματεύονται τη ρωσική πρόταση για απόσυρση από την ανατολική Γούτα
Οι Σύροι αντάρτες στην ανατολική Γούτα θα υπερασπιστούν το έδαφός της και δεν διαπραγματεύονται την πρόταση της Ρωσίας για απόσυρση των δυνάμεών τους, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του στρατού μιας από τις ομάδες των ανταρτών στην περιοχή.

«Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για αυτό το ζήτημα. Οι οργανώσεις στη Γούτα και οι μαχητές τους και ο λαός της παραμένουν στα εδάφη τους και θα τα υπερασπιστούν» δήλωσε σε γραπτό του μήνυμα ο Χάμζα Μπιρντάρ στο Reuters.

Η Ρωσία, ο ισχυρότερος σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, έχει προτείνει να παραχωρήσει στους αντάρτες ασφαλές πέρασμα από την ανατολική Γούτα, σε περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, μαζί με τις οικογένειές τους και τον προσωπικό τους εξοπλισμό.

Αργά χθες το βράδυ ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι βοήθησε στην απομάκρυνση 13 αμάχων από την ανατολική Γούτα, τους οποίους επιβίβασε στις οχηματοπομπές που επέστρεφαν στην περιοχή κοντά στη Δαμασκό μετά τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν τη Δευτέρα στην ανατολική Γούτα για πρώτη φορά μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, από τους φονικότερους του πολέμου αυτού, αλλά η κυβέρνηση απέσπασε από τις οχηματοπομπές ποσότητες φαρμάκων και συνέχισε τις από αέρος και χερσαίες επιθέσεις.

Σε ανακοίνωσή του ο ρωσικός στρατός αναφέρει ότι χρησιμοποίησε drones για να καταγράψει την πορεία της οχηματοπομπής και να απωθήσει με επιτυχία τις προκλήσεις των ανταρτών, όπως τις χαρακτήρισε.

«Καταφέραμε να απομακρύνουμε 13 αμάχους, περιλαμβανομένων πέντε παιδιών, με το κομβόι που επέστρεψε. Ήμαστε έτοιμοι να απομακρύνουμε επίσης περίπου άλλους 1.000 ασθενείς και τραυματίες, αλλά οι αντάρτες δεν μας έδωσαν την ευκαιρία» ανέφερε ο στρατός.

Το συριακό καθεστώς συνέχισε και χθες τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της ανταρτοκρατούμενης ανατολικής Γούτας, σκοτώνοντας 19 αμάχους, την ίδια ώρα που οι χερσαίες δυνάμεις προελαύνουν με ταχείς ρυθμούς στις αγροτικές περιοχές του πολιορκούμενου θύλακα.

Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν στις 18 Φεβρουαρίου στο προπύργιο των ανταρτών έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 800 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και 175 παιδιά. Τουλάχιστον 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο τη Δευτέρα από το σφυροκόπημα των κυβερνητικών δυνάμεων.

Παράλληλα με την αεροπορική επιχείρηση, το καθεστώς έχει ξεκινήσει και τη χερσαία επίθεσή του εδώ και μία εβδομάδα. Μέσα σε λίγες ημέρες, ο στρατός ανακατέλαβε περίπου το 40% του θύλακα, ιδίως τις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές και έφτασε σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από την Ντούμα.

Η Γαλλία και η Βρετανία ζήτησαν χθες να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει την αποτυχημένη προσπάθεια εγκαθίδρυσης προσωρινής εκεχειρίας στη Συρία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνεδρίαση θα γίνει σήμερα Τετάρτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018, 12:29