Η οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) ζήτησε τη Δευτέρα εγγυήσεις από την κυβέρνηση της Κολομβίας για να επιστρέψει εντός 15 ημερών η αντιπροσωπεία της από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Κούβα, που ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε ανήγγειλε ότι τερματίζονται, μετά την επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή 20 ανθρώπων στη σχολή της αστυνομίας στην Μπογκοτά.

«Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει εγγυήσεις για την επιστροφή» της δεκαμελούς αντιπροσωπείας, δήλωσε ο Πάμπλο Μπελτράν, επικεφαλής διαπραγματευτής του ELN, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπελτράν υπογράμμισε ότι η ένοπλη οργάνωση, η ηγεσία της οποίας ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια, δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να ανταποδώσει τις «επιθέσεις» των κυβερνητικών στρατευμάτων που δεχόταν: «Δεν μπορεί κανείς να μας ζητάει να μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα όταν μας επιτίθενται» είπε.

Μολαταύτα, «ελπίζω ότι οι εντάσεις θα αποκλιμακωθούν εκ νέου και ότι οι συνομιλίες θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν», συμπλήρωσε ο διαπραγματευτής των ανταρτών.

Ο Μπελτράν διαβεβαίωσε πως ούτε η Κεντρική Επιτροπή του ELN, ούτε η αντιπροσωπεία της οργάνωσης που είναι παρούσα στην Αβάνα από τον Μάιο του 2018 είχαν ενημερωθεί για το σχέδιο της επίθεσης. «Όχι, φυσικά. Είμαστε στην Κούβα εδώ και οκτώ μήνες. Τα σχέδια των μετώπων μας στην Κολομβία δεν εμπίπτουν στη σφαίρα των δικών μας αρμοδιοτήτων» εξήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο διαπραγματευτής των ανταρτών απέρριψε το σενάριο η επίθεση στην Μπογκοτά να αποτελούσε ενέργεια αποστατών που εναντιώνονται στις διαπραγματεύσεις.

«Οι συμφωνίες που έχουμε υπογράψει σε αυτό το τραπέζι τηρούνται απαρέγκλιτα από όλα τα μέτωπα του ELN» τόνισε.

Όμως, πρόσθεσε, «από την άφιξη (στην εξουσία) της κυβέρνησης του (Ιβάν) Ντούκε, δεχθήκαμε πολλές επιθέσεις και αυτό μας ώθησε να σταματήσουμε να περιμένουμε» την άλλη πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος Ντούκε, ο οποίος ανήκει στη σκληρή Δεξιά, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως ενταφιάζει την ειρηνευτική διαδικασία με τον ELN, η οποία είχε ήδη ανασταλεί εδώ και μήνες, κι ενεργοποιεί εκ νέου τα εντάλματα σύλληψης των διαπραγματευτών των ανταρτών, την επομένη της επίθεσης στη σχολή της αστυνομίας.

Η κυβέρνηση της Κούβας — εγγυήτριας δύναμης και χώρας που φιλοξενεί τις διαπραγματεύσεις — αντέδρασε καταδικάζοντας την επίθεση και διαβεβαιώνοντας ότι θα τηρήσει το προβλεπόμενο πρωτόκολλο σε περίπτωση διακοπής των συνομιλιών.

Αυτό το τελευταίο προβλέπει την επιστροφή της αντιπροσωπείας των διαπραγματευτών των ανταρτών στην Κολομβία μέσα σε 15 ημέρες, δηλαδή έως τη 2α Φεβρουαρίου.

Η επίθεση, με ημιφορτηγό παγιδευμένο με ποσότητα 80 κιλών πεντολίτη, ενός ισχυρού εκρηκτικού, στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους — εκτός του δράστη — και τραυμάτισε άλλους 68. Ήταν η πιο πολύνεκρη από το 2003 στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, χώρας που δυσκολεύεται να γυρίσει τη σελίδα του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος μαίνεται εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης