Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Dmitry Medvedev, ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή νόμιμων εκλογών και τον σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία στην Αίγυπτο, μετά την παραίτηση του προέδρου, Hosni Mubarak, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Μια ισχυρή και δημοκρατική Αίγυπτος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή» δήλωσε σε σύντομη ανακοίνωση που εκδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Medvedev επέμεινε στην ανάγκη για θρησκευτική ελευθερία και για αποτροπή της διαθρησκευτικής βίας: «Η Ρωσία θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό η Αίγυπτος να διατηρήσει την ειρήνη και την ενότητα μεταξύ των πιστών διαφορετικών θρησκειών».

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, François Fillon, δήλωσε ότι μια νέα σελίδα ανοίγει στην Αίγυπτο. Η Γαλλία ελπίζει ότι «η μετάβαση που άρχισε να ολοκληρωθεί, να είναι δημοκρατική ειρηνική, αξιόπιστη και να καταλήξει σε ελεύθερες και διαφανείς εκλογές».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Recep Tayip Erdogan, κάλεσε τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να δρομολογήσουν τη διεξαγωγή εκλογών, ώστε μια νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί με βάση τη συνταγματική δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο, η Τουρκία στήριξε τα νόμιμα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού για δημοκρατία και ελευθερία. Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση για ειρηνική μετάβαση σε ένα πλουραλιστικό και συμμετοχικό καθεστώς που θα βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το Ιράν εξέφρασε ικανοποίηση για την πτώση του προέδρου Mubarak, παραλληρίζοντάς την με την ιρανική ισλαμική επανάσταση πριν από 32 χρόνια και ανακοινώνοντας ότι η Μέση Ανατολή απήχθη από το Ισραήλ και τις Η.Π.Α..

«Η σύμπτωση της πτώσης του Mubarak με την επέτειο της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν δείχνει ότι η 11η Φεβρουαρίου είναι η ημέρα της νίκης των λαών της περιοχής και η ημέρα της αποτυχίας των Η.Π.Α. και του σιωνισμού» δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του ανώτατου συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ιράν, Said Jalili.

«Ο Mubarak και οι Αμερικανοί υποστηρικτές του άκουσαν τη φωνή του αιγυπτιακού λαού με 30 χρόνια καθυστέρηση» τόνισε.

Το Ιράκ εξέφρασε ικανοποίηση για την παραίτηση του Mubarak και δήλωσε πεπεισμένο πως ο λαός θα βρει νέους ηγέτες που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Υεμένη δήλωσε: «Σεβόμαστε την επιλογή και τη βούληση του αδελφού αιγυπτιακού λαού. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ανώτατου συμβουλίου των ενόπλων δυνάμεων να ηγηθεί της χώρας, ώστε να ευνοήσει ένα κατάλληλο κλίμα, για να εκπληρώσει ο λαός τις προσδοκίες του για ελευθερία, δημοκρατία και ασφάλεια, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της κυβέρνησης».

Τέλος, το βασίλειο του Μπαχρέιν δήλωσε ότι σέβεται την επιλογή του αιγυπτιακού λαού και ότι εμπιστεύεται την ικανότητα του στρατού να ηγηθεί των υποθέσεων της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Αίγυπτος: Η επόμενη μέρα, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011, 09:55

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης