Περισσότερες από 20 ασιατικές χώρες αναμένεται να συμφωνήσουν στην αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την αντιμετώπιση φαινομένων εξτρεμισμού στην περιοχή, σύμφωνα με το προσχέδιο κοινής δήλωσης που προετοιμάζεται πριν από τη Σύνοδο της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) η οποία ξεκινά τη Δευτέρα στις Φιλιππίνες.

Στο επίκεντρο της Συνόδου τίθενται ζητήματα ασφαλείας που απασχολούν την περιοχή. Για τη Μανίλα αναχώρησε αντιπροσωπεία και της Βόρειας Κορέας με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών του καθεστώτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δέκα χωρών της Ένωσης καθώς και οι ομόλογοί τους από 17 χώρες- εταίρους αναμένεται να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός περιφερειακού μηχανισμού που θα αντιμετωπίζει τις απειλές για την ασφάλεια και να καταδικάσουν στην κοινή τους δήλωση τις πρόσφατες πράξεις τρομοκρατίας.

Οι Φιλιππίνες που φιλοξενούν τη Σύνοδο αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Σύμφωνα με τις αρχές η εξτρεμιστική ιδεολογία των τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στα νότια της χώρας. Οι τοπικές ομάδες της τρομοκρατικής οργάνωσης χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να στρατολογήσουν μαχητές από την Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία.

Ο στρατός της χώρας μάχονται τους ισλαμιστές που πήραν τον έλεγχο συγκεκριμένων περιοχών της μουσουλμανικής πόλης Μαράουι πριν από δύο μήνες περίπου. Περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 400.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω των σφοδρών μαχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης