Η άρνηση του Μπάνον να απαντήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων εξέπληξε τα μέλη της

Η άρνηση του Μπάνον να απαντήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων εξέπληξε τα μέλη της
Ως «πρωτοφανή» ενέργεια χαρακτήρισε την άρνηση του Στιβ Μπάνον χθες να απαντήσει στις ερωτήσεις που του τέθηκαν από την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Άνταμ Σιφ, ο οποίος είναι κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών σε αυτή.

«Είναι πρωτοφανές για όλες τις ακροάσεις που έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα. Υπήρξαν περιπτώσεις που ήρθαμε σε αντιπαράθεση με κάποιον μάρτυρα, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει σε κάποια ερώτηση» επεσήμανε ο Σιφ στην εκπομπή του CNN «Prime Time» με τον Κρις Κουόμο, επικαλούμενος την κατάθεση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Ο Μπάνον, πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου, «αρνήθηκε να απαντήσει σε ένα ευρύ φάσμα ερωτήσεων» που αφορούσε στην περίοδο που βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, αλλά και την περίοδο μετάβασης της εξουσίας στον πρόεδρο Τραμπ.

«Αλλά υπήρξε μία ολόκληρη περίοδος για την οποία τέθηκαν περιορισμοί στις ερωτήσεις από τον Λευκό Οίκο. Έτσι, στη διάρκεια της ακρόασης του επιδώσαμε κλήση μετατρέποντας την κατάθεσή του από εθελοντική σε υποχρεωτική» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός από την Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τον Σιφ, ένας δικηγόρος του Μπάνον έπειτα από διαβούλευση που είχε με τον Λευκό Οίκο κι αφού είχε προηγηθεί η επίδοση της κλήσης είπε στον πελάτη του ότι διατηρούσε το δικαίωμα να μην απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την περίοδο μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας, αλλά και για το χρονικό διάστημα της παρουσίας του στον Λευκό Οίκο.

Η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων διερευνά το ενδεχόμενο διάπραξης πιθανής συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Παράλληλα με την παραπάνω επιτροπή, για την ίδια υπόθεση διεξάγονται έρευνες από την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, αλλά κι από τον ανεξάρτητο ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ.

Όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ουάσινγκτον, η έρευνα του ειδικού ανακριτή θα συνεχιστεί ακόμη και στην περίπτωση που διακοπεί η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς η προθεσμία που ισχύει λήγει την Παρασκευή.

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων προκειμένου μέσω της ψήφισης ενός μεσοπρόθεσμου νομοθετήματος να διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Από την άλλη μεριά, η έρευνα του Μιούλερ δεν έχει ενταχθεί στις ετήσιες χρηματοδοτήσεις του Κογκρέσου. Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες σε αυτή δεν θα επηρεαστούν από ενδεχόμενη παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης γνωστοποίησε τον Δεκέμβριο ότι η έρευνα για τη Ρωσία που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής είχε κόστος περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια για τη χρονική περίοδο από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, διευκρινίζοντας ότι οι οικονομικοί πόροι για τη χρηματοδότησή της «έχουν μόνιμο χαρακτήρα για τις αποζημιώσεις που προβλέπονται για τους ειδικούς ανακριτές».

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018, 12:51