Θραύσματα κεραμικών αγγείων ηλικίας 5.000 και πλέον ετών, που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή μπίρας από τους Αιγυπτίους, ανακαλύφθηκαν σε ένα εργοτάξιο στο Τελ Αβίβ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ισραηλινοί αρχαιολόγοι επιδεικνύουν τα σημαντικά ευρήματα

​Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει ότι οι Αιγύπτιοι είχαν κατακτήσει την περιοχή του Τελ Αβίβ πριν από 5.000 και πλέον χρόνια«Εντοπίσαμε 17 κοιλότητες στο Τελ Αβίβ που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση αγροτικών προϊόντων και χρονολογούνται στην πρώιμη εποχή του χαλκού (3.500-3.000 π.Χ.), και μεταξύ των εκατοντάδων πήλινων αγγείων που ανακαλύψαμε βρίσκονται μεγάλες κεραμικές λεκάνες που χρησίμευαν στην παραγωγή μπίρας» περιέγραψε ο Ντιέγκο Μπαρκάν, διευθυντής της ανασκαφικής ομάδας.

Η ανακάλυψη, επισημαίνει το σχετικό δελτίο τύπου της αρχής, αποδεικνύει ότι οι Αιγύπτιοι είχαν κατακτήσει την περιοχή του Τελ Αβίβ πριν από 5.000 και πλέον χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε για παρουσία των Αιγυπτίων παρά μόνο στα βόρεια της ερήμου Νέγκεφ (νότιο Ισραήλ) και στα νότια παράλια, όπου η αιγυπτιακή κατοχή εκτεινόταν ως την περιοχή Aζόρ (νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ)» πρόσθεσε ο Μπαρκάν.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αρχή, «η μπίρα ήταν το εθνικό ποτό της Αιγύπτου και αποτελούσε βασικό είδος στη διατροφή των Αιγυπτίων, έχοντας την ίδια αξία με το ψωμί».

Το σημείο των ανασκαφών

«Η μπίρα καταναλωνόταν από όλο τον πληθυσμό, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή κοινωνικής κατάστασης. Παραγόταν με τη βοήθεια ενός μείγματος από μερικώς ψημένο κριθάρι και νερό το οποίο άφηναν να “ξεκουραστεί” προκειμένου να επιτευχθεί η ζύμωση στον ήλιο, προτού προσθέσουν διάφορα φρούτα και συμπυκνώματα με στόχο να δοθεί γεύση στην μπίρα» εξηγεί το δελτίο τύπου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης