Ένας ειδικός των Ηνωμένων Εθνών στα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα (24/12) τις αρχές των ΗΠΑ να διεξαγάγουν πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο μια επτάχρονης μετανάστριας από τη Γουατεμάλα η οποία κρατείτο στις ΗΠΑ και να σταματήσουν την κράτηση παιδιών.
Ο Φελίπε Γκονσάλες Μοράλες, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, είπε ακόμη πως η οικογένεια της Γιακελίν Κάαλ, από την αυτόχθονη κοινότητα Μάγια, θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση στις διαδικασίες σε μια γλώσσα την οποία να καταλαβαίνει.
«Θα πρέπει να δοθεί αποζημίωση στην οικογένειά της και αν βρεθεί ότι είναι υπεύθυνοι αξιωματούχοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν», ανέφερε σε μια δήλωση.«Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στο σύστημα μετανάστευσης, και ειδικά στην υπηρεσία Τελωνείων και Συνοριακών Περιπολιών των ΗΠΑ, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσει».
Η Κάαλ και ο πατέρα της Νέρι περιλαμβάνονταν σε μια ομάδα τουλάχιστον 160 μεταναστών που παραδόθηκαν σε συνοριοφύλακες των ΗΠΑ στο Νέο Μεξικό την 6 Δεκεμβρίου. Η Γιακελίν παρουσίασε υψηλό πυρετό ενώ κρατείτο από την υπηρεσία Τελωνείων και Συνοριακής Προστασίας των ΗΠΑ και πέθανε δύο ημέρες αργότερα σε νοσοκομείο του Ελ Πάσο, στο Τέξας.
«Οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα διεξαχθεί εις βάθος, ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο της Γιακελίν Αμέι Κάαλ», ανέφερε σε μια δήλωση ο Γκονσάλες Μοράλες, ο οποίος είναι Χιλιανός, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν πει πως η εσωτερική εποπτική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας θα ερευνήσει τον θάνατο του κοριτσιού.
Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν πως το κοριτσάκι πέθανε από αφυδάτωση και εξάντληση. Αργότερα αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν πως υπέφερε από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό οίδημα και ηπατική ανεπάρκεια. Ο Γκονσάλες Μοράλες κάλεσε τη διοίκηση Τραμπ να σταματήσει την κράτηση παιδιών, ασυνόδευτων ή μαζί με τις οικογένειές τους, στη βάση του στάτους τους ως μετανάστες, και να αναζητήσει εναλλακτικές.
«Όπως έχει επανειλημμένως αναφερθεί από πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κράτηση παδιών στη βάση του στάτους τους ως μετανάστες συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου», είπε.
Η κράτηση είναι επιβλαβής για την ευημερία των παιδιών, παράγει μακροπρόθεσμα σοβαρές επιπτώσεις και εντείνει τα τραύματα από τα οποία μπορεί να υποφέρουν κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού ταξιδιού τους, είπε.
Η μεταχείριση των μεταναστών από τις ΗΠΑ και «η δημόσια συζήτηση για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ» αποτελούν αντικείμενο μεγάλης ανησυχίας, είπε ο Γκονσάλες Μοράλες.Τα δύο αιτήματά του να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να εξασφαλίσει πληροφορίες από πρώτο χέρι δεν έλαβαν απάντηση, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης