Το αυτοανακηρυχθέν «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) κατέρρευσε στη Μέση Ανατολή, αλλά η Ασία εξακολουθεί να αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τον εξτρεμισμό, όπως έδειξαν οι επιθέσεις της Κυριακής του Πάσχα των καθολικών στη Σρι Λάνκα, σύμφωνα με αναλυτές.

Παράγοντες όπως η φτώχεια, οι διακρίσεις, η ριζοσπαστικοποίηση, οι αδύναμοι θεσμοί και οι ανεπάρκειες των υπηρεσιών πληροφοριών εκθέτουν την περιοχή σε επιθέσεις εξεγερμένων την ευθύνη για τις οποίες αναλαμβάνει το ΙΚ, ακόμη κι αν το τελευταίο δεν τους προσφέρει άμεση υποστήριξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΙΚ έχασε τον Μάρτιο τα τελευταία εδάφη του στη Μέση Ανατολή, όμως οι αναλυτές σημειώνουν ότι αυτό δεν προμηνύει καθόλου την κατάρρευση της ιδεολογίας του. Μερικές εβδομάδες αργότερα, η οργάνωση αυτή ανέλαβε την ευθύνη για μία από τις χειρότερες επιθέσεις που διενεργήθηκαν ποτέ εναντίον αμάχων στην Ασία.

«Η παρούσα κατάσταση του ΙΚ δεν μπορεί να αποτιμηθεί αν δεν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο ιδεολογικό κίνημα, όχι μια ενιαία οργανωμένη οντότητα», υπογραμμίζει ο αναλυτής Σκοτ Στιούαρτ σε μια πρόσφατη έκθεση για το αμερικανικό ινστιτούτο Stratfor.

Οι συντονισμένες επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα προκάλεσαν περισσότερους από 250 θανάτους. Η κυβέρνηση κατηγόρησε μια ελάχιστα γνωστή τοπική ισλαμιστική οργάνωση, τη National Thowheeth Jama’ath (NTJ). Βίντεο στα οποία οι επιτιθέμενοι δηλώνουν πίστη στο ΙΚ έκαναν στη συνέχεια την εμφάνισή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας επικρίθηκαν έντονα επειδή δεν αντέδρασαν στις προειδοποιήσεις της μουσουλμανικής κοινότητας και των ινδικών υπηρεσιών πληροφοριών πριν από την τραγωδία.

Εξάλλου εδώ και μήνες η κυβέρνηση δοκιμάζεται από μια πολιτική κρίση ανάμεσα στον πρόεδρο Μαϊτριπάλα Σιρισένα και τον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκα.

«Οι αξιωματούχοι ασφαλείας είχαν λάβει πολλές προειδοποιήσεις», υπογραμμίζει ο Στιούαρτ. «Θα πρέπει πραγματικά να υπάρξει λογοδοσία για το πώς και το γιατί δεν τις έλαβαν υπόψη», προσθέτει.

Φτωχοί και παραμελημένοι

Μπορεί δύο από τους επιτιθέμενους να ήταν αδέλφια που προέρχονταν από εύπορη οικογένεια, όμως η φτώχεια παραμένει συχνά ένας καθοριστικός παράγοντας όσον αφορά τον εξτρεμισμό στην Ασία, όπως για παράδειγμα στις Φιλιππίνες.

Για τη Σίντνεϊ Τζόουνς, διευθύντρια του Ινστιτούτου Πολιτικής Ανάλυσης Συγκρούσεων (IPAC), η θρησκεία δεν είναι η μόνη αιτία για την εξέγερση που αποσταθεροποιεί εδώ και πολύ καιρό το νησί Μιντανάο.

«Είναι γιατί είναι φτωχό, παραμελημένο και αισθάνεται ότι υφίσταται διακρίσεις», υπογραμμίζει.

«Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό σύνολο παραγόντων που ωθούν τους ανθρώπους να στραφούν σε άλλες ιδεολογίες που μπορούν να λειτουργήσουν ως εναλλακτικές», σημειώνει.

Στο Μπανγκλαντές και στην Ινδονησία, παραδοσιακά μετριοπαθείς μορφές του Ισλάμ έχασαν έδαφος απέναντι στην επιρροή ισλαμιστών που είναι ενεργοί στο διαδίκτυο.

Το Μπανγκλαντές είναι ιδιαίτερα ευάλωτο, εκτιμά ο Μουμπάσαρ Χασάν, του πανεπιστημίου του Όσλο.

«Με έναν αυξανόμενο αριθμό χρηστών του διαδικτύου και συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι συνδεδεμένοι και οι κακές ιδέες του ΙΚ μπορεί να ευνοήσουν την αυτο-ριζοσπαστικοποοίηση», υπενθυμίζει.

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε πως στο παρόν σενάριο του εξτρεμισμού στην ψηφιακή εποχή, μια κακή ιδέα σε ένα μόνο άτομο μπορεί να αποδειχθεί μοιραία», σημειώνει.

Στην Ινδονησία, το ΙΚ ανέλαβε το 2018 την ευθύνη για τις επιθέσεις που προκάλεσαν 13 θανάτους σε εκκλησίες και σε ένα αστυνομικό τμήμα στη Σουραμπάια.

Και η απειλή παραμένει ακμαία, σύμφωνα με την Τζόουνς, Προέρχεται από πυρήνες που «γενικά έχουν μικρό ‘παρελθόν’, εκπαίδευση, κατήχηση, όπλα ή εμπειρία. Αυτό που διαθέτουν σε απεριόριστη ποσότητα είναι ζέση και μια δίψα για αναγνώριση», εξηγεί σε μια πρόσφατη έκθεση.

«Με λίγη φαντασία και μια καλύτερη διοίκηση, αυτοί οι πυρήνες που πρόσκεινται στο ΙΚ μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερες ζημιές», προειδοποιεί.

Η Ινδονησία έχει επικριθεί στο παρελθόν για την αδύναμη αντιτρομοκρατική νομοθεσία της που είχε ως αποτέλεσμα η αστυνομία να αναλαμβάνει δράση μόνο μετά μια επίθεση.

Από τότε ενισχύθηκε και επιτρέπει στις αρχές να δράσουν κατά περιεχομένων μίσους και να ανακρίνουν άτομα που επιστρέφουν από τη Συρία, υπογραμμίζει ο Ταουφίκ Αντρίε, ειδικός στην τρομοκρατία στο Ινστιτούτο Διεθνούς Οικοδόμησης της Ειρήνης στην Τζακάρτα.

Επιστροφή στην Ασία

Πολλές χώρες της Ασίας φοβούνται πως ορισμένοι πολίτες τους που πολέμησαν στη Συρία επιδιώκουν να επιστρέψουν για να συνεχίσουν τη μάχη στο έδαφός τους, Όμως ο αριθμός τους παραμένει μικρός και η πλειονότητά τους είναι γνωστή στις αρχές, σημειώνουν οι ειδικοί.

Όμως στο Αφγανιστάν, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε πρόσφατα για τον κίνδυνο μιας «θεαματικής επίθεσης» στις Ηνωμένες Πολιτείες αν δεν γίνει τίποτα εναντίον των τζιχαντιστών.

«Γνωρίζουμε πως ορισμένοι έχουν ήδη επιστρέψει εδώ και προσπαθούν να μεταφέρουν τις γνώσεις, τις ικανότητες και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει εκεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τη Δευτέρα, το ΙΚ δημοσιοποίησε για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια ένα βίντεο που φαίνεται να παρουσιάζει τον «αρχηγό» του τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Εκεί ο Μπαγκντάντι δηλώνει πως το ΙΚ «θα εκδικηθεί» στο όνομα των σκοτωμένων μελών του και πως η σύγκρουση με τη Δύση είναι μια «μακρά μάχη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης