Η αστυνομία στο Χονγκ Κονγκ έκανε χρήση σπρέι πιπεριού για να διαλύσει διαδηλωτές σε εμπορική περιοχή της μητρόπολης εν όψει μιας σειράς προγραμματισμένων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων δύο ημέρες πριν την Εθνική Εορτή της Κίνας.

Οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ αναμένεται να συμμετάσχουν στις παγκόσμιες εκδηλώσεις «ενάντια στον ολοκληρωτισμό», έπειτα από μια ακόμα νύχτα βίαιων συγκρούσεων με την αστυνομία ύστερα από εβδομάδες κινητοποιήσεων υπέρ της δημοκρατίας στην υπό κινεζική κυριαρχία μητροπολιτική περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα σήμερα, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές στην εμπορική περιοχή Κοζγουέι Μπέι ενόψει των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και σήκωσαν μαύρες σημαίες για να προειδοποιήσουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν χημικά. Κάποια καταστήματα έκλεισαν εν όψει πιθανών συγκρούσεων. Η εταιρεία λειτουργίας του μετρό MRT ανακοίνωσε ότι θα ανασταλούν κάποια δρομολόγια. Οι διαδηλωτές φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα σε εμπορικό κέντρο στην περιοχή Νιου Τεριτόριζ ενώ διαδηλωτές υπέρ της Κίνας τραγούδησαν τον κινεζικό εθνικό ύμνο στο Βικτόρια Πικ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ θα αναχωρήσει αύριο για το Πεκίνο για τους εορτασμούς της 70ης επετείου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας την 1η Οκτωβρίου, με την απουσία της να λειτουργεί ίσως κατευναστικά για τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ. Η Λαμ θα επιστρέψει στη μητρόπολη το βράδυ της Τρίτης, ταξιδεύοντας διά ξηράς, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες συγκρούσεων στο αεροδρόμιο, που αποτελεί δημοφιλή στόχο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Η αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου εκτόξευσε δακρυγόνα και έκανε χρήση αντλιών νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές που πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες, έσπασαν παράθυρα σε κυβερνητικά κτίρια και απέκλεισαν βασική οδική αρτηρία κοντά στο τοπικό αρχηγείο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές επιτέθηκαν στο Κοινοβούλιο, στο κυριότερο Γραφείο Σύνδεσης με το Πεκίνο, κατέλαβαν το αεροδρόμιο, πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών, βανδάλισαν σταθμούς του μετρό και άναψαν φωτιές στους δρόμους. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων, αντλιών νερού, σφαιρών από καουτσούκ και περιστασιακά αληθινών προειδοποιητικών πυρών στον αέρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης