Εν μέσω ενός πρωτοφανούς διωγμού στρατιωτικών, αστυνομικών, δικαστικών, δημοσιογράφων και δημοσίων υπαλλήλων που ξεπερνούν τους 60.000 –και συνεχίζει απτόητος ο Ερντογάν – έμμεσα ο ίδιος ρίχνει ευθύνες στις ΗΠΑ. Όχι πλέον επειδή δεν του στέλνει τον ιμάμη Fethullah Gülen, αλλά διότι η εφημερίδα «Yeni Safak» (δημοσιογραφικό όργανο του Ερντογάν) κατονομάζει με δύο αλλεπάλληλα δημοσιεύματά της τα ονόματα δύο αμερικάνων αξιωματούχων «οι οποίοι κρύβονται πίσω από τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου».

Ο πρώτος «αρχισυνωμότης», είναι ο πρώην επικεφαλής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν, τη Διεθνή Δύναμη Ασφάλειας και Συνδρομής «ISAF» (International Security Assistance Force), τον στρατηγό John F. Campbell, ο οποίος φέρεται ως εκ των κορυφαίων της «πυραμίδας» των διοργανωτών του πραξικοπήματος. Η εφημερίδα, τον χαρακτηρίζει οργανωτή και χρηματοδότη των πραξικοπηματιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σενάριο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας της Τουρκίας θέλει τον στρατηγό να λειτουργεί για λογαριασμό της CIA, αλλά και ότι διακίνησε μέχρι και κονδύλι περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό της, μέσω νιγηριανού τραπεζικού ιδρύματος, την UBA Bank (United Bank of Africa, υποκατάστημα Νιγηρίας), για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος.

Ως μία εκ των αποδείξεων που προσκομίζουν οι Τούρκοι, είναι ο ισχυρισμός ότι βρέθηκε τσάντα με πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό στον συλληφθέντα ταξίαρχο Μεχμέτ Ντισλί, το οποίο εικάζεται – ή θεωρείται δεδομένο – ότι αφορά στα χρήματα που είχε μοιράσει η CIA για το πραξικόπημα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Από τον περασμένο Μάιο, ο Κάμπελ φέρεται να πραγματοποίησε δύο απόρρητες επισκέψεις στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ με αποστολή τις προετοιμασίες για το πραξικόπημαΑπό τον περασμένο Μάιο, ο Κάμπελ φέρεται να πραγματοποίησε δύο απόρρητες επισκέψεις στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ με αποστολή τις προετοιμασίες για το πραξικόπημα, σε μια διαδικασία που συμπεριλάμβανε και τη «χαρτογράφηση» των στελεχών της βάσης, με την κατάταξή τους σε τρεις κατηγορίες, τους φιλικά προσκείμενους στους ισλαμιστές, τους ουδέτερους και τους φιλικά προσκείμενους σε ενδεχόμενη απόπειρα ανατροπής…

Ο δεύτερος που κατηγορείται είναι ο Χένρι Μπάρκεϊ, πρώην στέλεχος της CIA και νυν διευθυντή του μεσανατολικού τμήματος του «Woodrow Wilson International Center for Scholars». Όπως αναφέρει η εφημερίδα Yeni Safak, επικαλούμενη πηγές της τουρκικής αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών, ο Μπάρκεϊ συναντήθηκε το βράδυ του πραξικοπήματος με άλλα 17 άτομα, κυρίως ξένους, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης.

Η συνάντηση διήρκεσε μέχρι το πρωί της 16ης Ιουλίου, ενώ σύμφωνα με το προσωπικό του ξενοδοχείου, παρακολουθούσαν από την τηλεόραση την εξέλιξη του πραξικοπήματος. Οι περισσότεροι εκ των μετεχόντων στην συνάντηση ήταν ξένοι αναλυτές ή ακαδημαϊκοί. Η συνάντηση έγινε σε ειδική αίθουσα του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τον διευθυντή του ξενοδοχείου, ο Μπάρκεϊ είπε πως σκόπευε να παραχωρήσει συνέντευξη στο CNN στις 04.00 το πρωί της 16ης Ιουλίου και στη «Φωνή της Αμερικής» στις 06.00.  Επίσης σύμφωνα με τους Τούρκους, έκανε σειρά τηλεφωνημάτων εκείνο το βράδυ.

​Ο Μπάρκεϊ κατέστη ύποπτος διότι τόλμησε να πει την αλήθεια για το πραξικόπημα λέγοντας σε συνέντευξή του: «Είναι ένα πραξικόπημα χωρίς νικητές. Όλοι έχασαν, ακόμα και η κυβέρνηση που επέζησε αυτού»
Η αστυνομία που ερεύνησε το δωμάτιό του ανακάλυψε ένα παλαιού τύπου κινητό τηλέφωνο χωρίς δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, μαζί με έναν φορητό υπολογιστή και ένα smartphone. Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως ο Μπάρκεϊ κατέστη ύποπτος διότι τόλμησε να πει την αλήθεια για το πραξικόπημα λέγοντας σε συνέντευξή του: «Είναι ένα πραξικόπημα χωρίς νικητές. Όλοι έχασαν, ακόμα και η κυβέρνηση που επέζησε αυτού».

Είπε επίσης ότι η Τουρκία μετά το πραξικόπημα εισέρχεται σε μια περίοδο χάους. «Ο Ερντογάν έχει αποδυναμωθεί τώρα. Ακόμα κι αν κερδίσει επιπλέον συνταγματικές αρμοδιότητες, έχει αποδυναμωθεί διότι η εικόνα του ακατάβλητου ηγέτη που είχε σχηματίσει δεν υπάρχει πια. Τώρα θα κοιτάζει συνεχώς πίσω από την πλάτη του. Θα εμπιστεύεται λίγους και δεν θα μπορεί να κυβερνά παρά μόνο μέσω διαταγμάτων», είχε πει.

Ο Μπάρκεϊ είναι γνωστός για το βιβλίο του «Το Κουρδικό ζήτημα της Τουρκίας» που είχε γράψει μαζί με τον πρώην διευθυντή της CIA Γκράχαμ Φούλερ, τον οποίο επίσης οι Τούρκοι θεωρούν υποστηρικτή του Γκιουλέν, διότι υποστηρίζει να μην εκδοθεί ο ιμάμης στην Τουρκία.

Ο Μπάρκεϊ είχε παλαιότερα συναντηθεί με τον Κούρδο ηγέτη Οτζαλάν στην Ιταλία πριν τον παραδώσει η Ελλάδα και τον είχε συμβουλεύσει να μείνει εκεί. Η σύζυγός του επίσης εργαζόταν για την CIA για σειρά ετών. Όλα αυτά τον καθιστούν ύποπτο στα μάτια των υποστηρικτών του καθεστώτος Ερντογάν.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης