Οι Ciudadanos δεν θα στηρίξουν τον Ραχόι στον σχηματισμό κυβέρνησης

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016, 18:24
Οι Ciudadanos δεν θα στηρίξουν τον Ραχόι στον σχηματισμό κυβέρνησης
Το κεντρώο-φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos δεν θα υποστηρίξει ούτε θα εναντιωθεί στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) στην Ισπανία, δήλωσε ο ηγέτης του, Άλμπερτ Ριβέρα.

Οι κεντρώοι θα υιοθετήσουν την πιο ευέλικτη θέση που έχει πάρει μέχρι σήμερα έπειτα από μήνες πολιτικού αδιεξόδου και τη διεξαγωγή επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών.

Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, τη δεύτερη αναμέτρηση που διεξήχθη μέσα σε έξι μήνες, χωρίς όμως να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή. Ο ηγέτης του, υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, είναι αναγκασμένος ως εκ τούτου να πείσει άλλα κόμματα να ενταχθούν σε μια κυβέρνηση συμμαχίας ή τουλάχιστον να απόσχουν από την ψηφοφορία προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η ισχύς στο πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας έχει κατακερματιστεί μετά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς νεοπαγή κόμματα, όπως το Ciudadanos (Πολίτες) σχηματίστηκαν κι απέκτησαν απήχηση εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

«Δεν πρόκειται να ενταχθούμε στην κυβέρνηση, ούτε πρόκειται να την υποστηρίξουμε» είπε ο κ. Ριβέρα, το κόμμα του οποίου απώλεσε έδρες στις επαναληπτικές εκλογές. Πρόσθεσε πάντως ότι το κόμμα του δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα ψηφίσει σε μια ενδεχόμενη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης ώστε ο κ. Ραχόι να αναλάβει ξανά πρωθυπουργός την Τετάρτη.

Ο κ. Ριβέρα ωστόσο τόνισε πως δεν πρέπει να επαναληφθούν οι μακροσκελείς διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης των προηγούμενων έξι μηνών και τόνισε πως είναι έτοιμος να συμβάλει προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

«Όλοι θα πρέπει να υποχωρήσουμε σε κάτι. Με δεδομένα τα αποτελέσματα των εκλογών, δεν μπορούμε να συνεχίζουμε έτσι 18 ημέρες αργότερα. Πρέπει να αλλάξουμε πορεία και να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν» πρόσθεσε.

Η στάση του ήταν εμφανώς πιο συμφιλιωτική από τις προηγούμενες τοποθετήσεις των Πολιτών. Το κόμμα ήρε την περασμένη εβδομάδα το βέτο που πρόβαλε στην παραμονή του κ. Ραχόι στον θώκο του πρωθυπουργού, σε περίπτωση σχηματισμού μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του PP.

Οι Πολίτες κατέλαβαν την τέταρτη θέση στις εκλογές του Ιουνίου και 32 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι επαρκής ο αριθμός των βουλευτών τους ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας με το PP, ακόμη και μειοψηφίας. Εάν απόσχουν από την ψηφοφορία όμως αυτό θα εντείνει την πίεση που δέχονται οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές (PSOE), που κατέλαβαν 85 έδρες, να πράξουν το ίδιο.

Οι Σοσιαλιστές μέχρι τώρα επιμένουν πως ούτε θα υποστηρίξουν μια κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς, ούτε θα απόσχουν από τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, όμως αναλυτές θεωρούν ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν στάση ακόμη και την τελευταία στιγμή, για να αποφευχθεί μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016, 18:24