Ο βομβιστής αυτοκτονίας Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι, ο ένας από τους δράστες της επίθεσης στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών, είχε αφήσει διαθήκη, η οποία βρέθηκε σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ανέφεραν την Τετάρτη οι βελγικές εισαγγελικές αρχές.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Φρεντερίκ Φαν Λέου επιβεβαίωσε ότι οι δύο αδελφοί Μπακράουι συμμετείχαν στις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και τον σταθμό του μετρό στο Μάλμπεκ. Ο Ιμπραχίμ ανατινάχτηκε στο αεροδρόμιο ενώ ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι μέσα σε ένα βαγόνι του μετρό. Και οι δύο αδελφοί ταυτοποιήθηκαν χάρη στα δακτυλικά αποτυπώματά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιμπραχίμ πέταξε σε έναν κάδο απορριμάτων έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που περιείχε τη διαθήκη του. Στο κείμενο αυτό αναφέρει ότι «δεν ξέρει πια τι να κάνει» γιατί «καταζητείται παντού».

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής βρέθηκε στον ίδιο δρόμο της κοινότητας Σάερμπεκ των Βρυξελλών όπου την Τρίτη η αστυνομία προχώρησε σε μια σειρά ερευνών και ανακάλυψε «15 κιλά εκρηκτικής ύλης TATP (υπεροξείδιο ακετόνης), 30 λίτρα υπεροξείδιο του υδρογόνου, πυροκροτητές, μια βαλίτσα γεμάτη με καρφιά καθώς και άλλα υλικά για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών» είπε ο εισαγγελέας.

Στη «διαθήκη» αυτή ο Ελ Μπακράουι εμφανίζεται σε σύγχυση και δεν κάνει καμία αναφορά στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, όπως είπε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραχίμ αλ Μπακράουι είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2015 στη νότια Τουρκία και απελάθηκε στο Βέλγιο, όπου κατόπιν οι αρχές τον άφησαν ελεύθερο.

«Ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην επίθεση στις Βρυξέλλες συνελήφθη τον Ιούνιο του 2015 στο Γκαζιάντεπ. Απελάθηκε την 14η Ιουλίου 2015 έπειτα από πληροφορίες της πρεσβείας του Βελγίου» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι οι βελγικές Αρχές δεν επιβεβαίωσαν τη διασύνδεσή του με τους τζιχαντιστές «παρά τις προειδοποιήσεις μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης