Του Κώστα Μπετινάκη

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, κλιμακώνονται καθώς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση εδώ και ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επικεφαλής των φοιτητικών οργανώσεων απειλούν με κατάληψη κυβερνητικά κτίρια, ενώ οι συγκρούσεις με την αστυνομία είναι σφοδρές.

Κύριο αίτημα των διαδηλωτών η διεύρυνση της αυτονομίας του άλλοτε βρετανικού προτεκτοράτου (από το 1842), που επιστράφηκε στην Κίνα το 1997.

Τα γεγονότα που συγκλονίζουν το Χονγκ Κονγκ, θυμίζουν έντονα τις κατά καιρούς «χρωματιστές επαναστάσεις» και σ΄ αυτό συντείνει και η ονομασία που έχει δοθεί από τα δυτικά Μέσα: «Occupy-Central» (Κατάληψη του Κέντρου) μια δομημένη οργάνωση, αλλά ένα κίνημα που συστάθηκε μάλλον αυθόρμητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους κόλπους των εξεγερμένων, έχουν αναδειχθεί τρεις ηγετικές φυσιογνωμίες κι ανάμεσά τους, ο βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ-Κονγκ Μπένι Τάι. Στις αρχές του 2013 ο 50χρονος Τάι συνέγραψε μελέτη υπό τον τίτλο «Πολιτική ανυπακοή ως πολιτικό όπλο» όπου εξηγεί ότι:
 

  • οι πολίτες του Χονγκ-Κονγκ χρειάζονται ελεύθερες εκλογές και πως
  • ο καλύτερος τρόπος για να ασκήσουν πιέσεις στην κεντρική κυβέρνηση του Πεκίνου είναι η κατάληψη του χρηματοπιστωτικού, εμπορικού και κυβερνητικού κέντρου του Χονγκ-Κονγκ.

Σύμφωνα πάντα με δυτικές εκτιμήσεις, το 25% των πολιτών, σύμφωνα με εκτιμήσεις, φέρεται να στηρίζει αυτούς τους στόχους.

Το κίνημα «Occupy-Central», (ή το κίνημα της ομπρέλας, από το «εργαλείο» που χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές για να προστατευθούν από τα καπνογόνα και τα δακρυγόνα), επιδιώκει να ανακληθεί απόφαση του εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου του Πεκίνου, η οποία ελήφθη στα τέλη Αυγούστου. Όπως αποφασίστηκε, η προεπιλογή των υποψηφίων για τις εκλογές του 2017 στο Χονγκ-Κονγκ θα γίνει από ειδική εκλογική επιτροπή στο Πεκίνο, την οποία αποτελούν 1.200 άτομα.

Επιπλέον, η κομμουνιστική ηγεσία στην κινεζική πρωτεύουσα θέτει ως βασική προϋπόθεση το «πατριωτικό φρόνημα» των υποψηφίων. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις ουδεμία δυνατότητα έχουν να εκλέξουν τον επόμενο κυβερνήτη της ημιαυτόνομης επαρχίας. Με τον τρόπο αυτό το Πεκίνο προσπαθεί να διασφαλίσει την επιρροή του στο Χονγκ-Κονγκ.

Ο τωρινός επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας του Χονγκ Κονγκ, Λέουνγκ Τσουν – Γγινγκ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για διαφθορά και κακοδιοίκηση, είχε αναδειχθεί επίσης μετά από υπόδειξη φιλοκινεζικής επιτροπής. Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη της κυβέρνησής του.

Πόσο πιθανό όμως είναι το ενδεχόμενο να πετύχουν τους στόχους τους οι διαδηλωτές; Όπως εκτιμά ο δημοσιογράφος Κι Ζενχάι, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Χονγκ-Κονγκ, στο τέλος και οι δυο πλευρές «θα βγουν λαβωμένες». Ο ίδιος, αποκλείει το ενδεχόμενο να πετύχει το κίνημα «Occupy-Central» τους στόχους του και να υπαναχωρήσει το Πεκίνο.

Οι διαδηλώσεις αναμένεται να συνεχισθούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ οι αρχές του Χονγκ Κονγκ έχουν ανακοινώσει ήδη από το πρωί της Δευτέρας τη διακοπή της κυκλοφορίας σε μεγάλες οδικές αρτηρίες.
Παράλληλα κλειστά θα παραμείνουν πολλά σχολεία στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ, καθώς επίσης γραφεία και τράπεζες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi, αναφερόμενος στις δηλώσεις δυτικών κυβερνητικών αξιωματούχων υπέρ των αιτημάτων των διαδηλωτών, κατά την επίσκεψήτ ου στην Ουάσιγκτον είπε: «Οι υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ ανήκουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Και όλες οι χώρες θα πρέπει να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία της Κίνας –βασική αρχή στις διεθνείς σχέσεις». Πρόσθεσε ακόμη, ότι η χώρα του δεν πρόκειται να επιτρέψει «παράνομες πράξεις που παραβιάζουν την δημόσια τάξη».

Ήταν μια απάντηση στην πρόταση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρυ «να γίνουν δεκτές οι διεθνείς εκκλήσεις για περισσότερη αυτονομία στο Χονγκ Κονγκ».

Όπως επισημαίνουν διεθνείς παρατηρητές, ως τώρα το Πεκίνο έχει αντιμετωπίσει με μεγάλη υπομονή τους διαδηλωτές στο εμπορικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ, και «δεν έχει χάσει την ψυχραιμία του όπως είχε γίνει με τους διαδηλωτές στην πλατεία Τιεν Ανμέν το 1989», γράφει το BBC στην ιστοσελίδα του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης