Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι συμμετείχαν χθες στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ισπανίας, κατά την γενική απεργία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ημέρας διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας, της ανεργίας και της βιοποριστικής αβεβαιότητας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

«Σε όλη την Ισπανία, στις διαδηλώσεις συμμετείχαν 819.600 άνθρωποι», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου. «Συνολικά 155 άνθρωποι συνελήφθησαν και 77 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 43 είναι αστυνομικοί», διευκρίνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ η νομαρχία είχε υπολογίσει χθες τον αριθμό των διαδηλωτών στη Μαδρίτη σε 35.000 και τα συνδικάτα σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο, η κεντροαριστερή εφημερίδα El Pais βασιζόμενη σε εικόνες της πορείας και με μία – κατά προσέγγιση – εκτίμηση για την πυκνότητά της ανά τετραγωνικό μέτρο, έκανε λόγο για συμμετοχή της τάξης των 175.000 ανθρώπων.

Η κινητοποίηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την μικρότερη συμμετοχή που υπήρξε σ’ άλλες χώρες: 5.000 διαδηλωτές στην Αθήνα, σύμφωνα με την αστυνομία, μερικές χιλιάδες στην Ιταλία, στο Τορίνο, την Ρώμη και το Μιλάνο, καθώς και στη Γαλλία, κυρίως στο Παρίσι.

Στην Πορτογαλία, η οποία έζησε όπως η Ισπανία μια γενική απεργία, η αστυνομία επιτέθηκε με γκλομπ μπροστά από το κοινοβούλιο στη Λισαβόνα, όπου διαδήλωναν πολλές χιλιάδες άνθρωποι. Στη Μαδρίτη, όπως και στη Βαρκελώνη, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν το βράδυ εναντίον ομάδων διαδηλωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την Ισπανία, την τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης που στραγγαλίζεται από ανεργία που φτάνει το 25% και αυξανόμενη φτώχεια, επρόκειτο για την δεύτερη γενική απεργία μετά την άνοδο στην εξουσία, πριν από τουλάχιστον ένα χρόνο, της συντηρητικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης