Η διαχείριση του μεταναστευτικού και η στάση που θα τηρήσει ο Βέλγος πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. είναι τα θέματα που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή του Βελγίου.

Το μείζον ερώτημα είναι το αν και κατά πόσο το φλαμανδικό (ολλανδόφωνο) εθνικιστικό κόμμα (N-VA) θα απαιτήσει σκλήρυνση της βελγικής θέσης, δεδομένου ότι τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνεται μείωση της απόστασης μεταξύ του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ και του υφυπουργού για τη Μετανάστευση και το Άσυλο Τέο Φράνκεν που ανήκει στο N-VA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να επιμένουν στη σκληρή γραμμή τους στο μεταναστευτικό εμφανίζει σήμερα τους Φλαμανδούς εθνικιστές η εφημερίδα «De Standaard», η οποία παρατηρεί ότι ο ηγέτης τους Ντε Βιβέρ ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στον Βέλγο πρωθυπουργό να αλλάξει ρότα στο εν λόγω θέμα. Υπενθυμίζεται, ειδικότερα, ότι στην πολιτική του για το μεταναστευτικό, ο Βέλγος πρωθυπουργός αρκούνταν μέχρι τώρα στην ανάγκη επίτευξης ενός νέου συμβιβασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τις υποχρεώσεις των χωρών πρώτης εισόδου των προσφύγων (Ελλάδα, Ιταλία) και τη δικαιότερη κατανομή τους στα κράτη-μέλη, τονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη καλύτερης φύλαξης των συνόρων και δημιουργίας ειδικών «κέντρων πληροφόρησης» στην Αφρική, όπου οι πρόσφυγες θα υπέβαλαν το αίτημά τους για παροχή ασύλου.

Σημειώνεται ότι το N-VA διαφωνεί με την εν λόγω προσέγγιση, υποστηρίζοντας αντίθετα ότι όλοι όσοι αποφασίζουν να εισέλθουν παράτυπα στην Ευρώπη πρέπει να χάνουν το δικαίωμά τους για άσυλο και να στέλνονται πίσω κατά τα πρότυπα του λεγόμενου «αυστραλιανού μοντέλου», ενώ επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την προσέγγιση αυτή, η υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων θα πρέπει να γίνεται σε ειδικά κέντρα του ΟΗΕ εκτός Ε.Ε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι (Open.VLD) με το επιχείρημα ότι η προσέγγιση αυτή θα αποθάρρυνε τους επίδοξους πρόσφυγες να πάρουν το ρίσκο για να έλθουν στην Ευρώπη, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες (CD&V) εμφανίζονται επιφυλακτικοί προβάλλοντας την ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Από τη μεριά του, ο Βέλγος πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει προς το παρόν τα χαρτιά του εν όψει της συνόδου κορυφής, με την εφημερίδα πάντως να εκτιμά ως «μικρή» την πιθανότητα να προσχωρήσει στο στρατόπεδο των «σκληροπυρηνικών» στελεχών της κυβέρνησής του (για το μεταναστευτικό) προσυπογράφοντας τις θέσεις του υφυπουργού του T. Φράνκεν.
Και τούτο διότι, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι θέσεις αυτές δεν είναι παρά «ασκήσεις επί χάρτου» στον βαθμό που προς το παρόν καμία αφρικανική χώρα δεν δείχνει διατεθειμένη να φιλοξενήσει παρόμοια κέντρα στο έδαφός της, ενώ υπάρχουν και νομικά εμπόδια, καθώς βάσει της διεθνούς νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κανείς από τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη δεν μπορεί να στερηθεί το δικαίωμα να υποβάλει αίτημα για την παροχή ασύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης