Για ξυλοδαρμούς και βίαιες πρακτικές που σε κάποιες περιπτώσεις ισοδυναμούν με βασανιστήρια κάνει λόγο σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία, καταγγέλλοντας την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών από Ιταλούς αστυνομικούς στα κέντρα υποδοχής και επιρρίπτοντας μερίδιο της ευθύνης στην Ε.Ε. λόγω της πίεσης που ασκείται στη Ρώμη να επιδείξει «σκληρή» στάση.

Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους όταν φθάνουν στο ιταλικό έδαφος ώστε να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα της επιλογής τους​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, επισημαίνεται ότι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας καταφεύγουν στην χρήση πρακτικών «που ισοδυναμούν με βασανιστήρια» για να λαμβάνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα των προσφύγων ακόμα και χωρίς τη θέληση των τελευταίων. Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους όταν φθάνουν στο ιταλικό έδαφος ώστε να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα της επιλογής τους.
Με τις πιέσεις των Βρυξελλών για περισσότερη… αποφασιστικότητα να παραμένουν έντονες, οι ιταλικές υπηρεσίες ασφαλείας προχωρούν σε παράνομες απελάσεις και σε σειρά «σοκαριστικών καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως τόνισε ο Ματέο ντε Μπέλις, συντονιστής της έκθεσης της ΜΚΟ. Όπως είπε, τα στοιχεία της έκθεσης βασίζονται σε 170 συνεντεύξεις, όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για ξυλοδαρμούς και σεξουαλική βία.

Η θέση της ιταλικής αστυνομίας

Ο επικεφαλής της ιταλικής αστυνομίας Φράνκο Γκαμπριέλι απέρριψε με ανακοίνωσή του τα όσα υποστηρίζονται στην έκθεση. «Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι χρησιμοποιούνται βίαιες μέθοδοι έναντι των μεταναστών, είτε κατά τη διαδικασία ταυτοποίησής τους είτε κατά τον επαναπατρισμό τους».

Η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, διευκρίνισε από τη μεριά της ότι στα κέντρα πρώτης υποδοχής ή hotspots, όπου μεταφέρονται και ταυτοποιούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φθάνουν στην ιταλική επικράτεια, γίνονται «μόνιμα επισκέψεις από ομάδες της [αντιπροσωπείας της] Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ιταλία για να ελέγχονται οι διαδικασίες μεταχείρισης των μεταναστών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Η θέση της Κομισιόν

Για το θέμα αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι τα κέντρα πρώτης υποδοχής είναι νόμιμα και σε αυτά γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες της Ε.Ε. και οργανώσεις αρωγής επί του πεδίου δεν έχουν κάνει καμιά καταγγελία για τέτοια περιστατικά.

«Κάθε μορφή βίας ή παραβίασης των δικαιωμάτων των προσφύγων είναι απαράδεκτη και αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε καταγγελία σοβαρά. Θα επικοινωνήσουμε με τις ιταλικές αρχές για να διασφαλίσουμε ότι κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν είναι βάσιμος» τόνισε σε δηλώσεις του εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Εκτιμάται πως τα τελευταία τρία χρόνια περισσότεροι από 470.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο, φθάνοντας στην Ιταλία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης