Το μήνυμα ότι η χώρα πρέπει να βγει από τη διεθνή απομόνωση και να σταματήσουν πολιτικές και θρησκευτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της να θεωρούν απειλή τις ξένες επενδύσεις έστειλε ο πρόεδρος του Ιράν μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Ο πρόεδρος του Ιράν λέει ναι στις ξένες επενδύσεις και όχι στη διεθνή απομόνωση της χώρας​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Η χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί απομονωμένη. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκηρύξουμε τις αξίες και τα ιδεώδη μας. Η ενίσχυση της οικονομίας περνά από τις στενές σχέσεις με τον έξω κόσμο και κυρίως από την παρουσία ξένων επενδυτών στο Ιράν. Η εποχή που λέγαμε ότι η παρουσία ξένων επενδυτών απειλεί την ανεξαρτησία της χώρας έχει παρέλθει. Σήμερα ισχύει το αντίθετο» εξήγησε ο Χασάν Ροχανί, ο οποίος είναι υπέρμαχος της προσέγγισης της Τεχεράνης με τη Δύση.

Επισήμανε, επίσης, πως η οικονομία της χώρας έχει πληγεί από τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και την πτώση της τιμής του πετρελαίου στις αγορές, ωστόσο υπερασπίστηκε για μια ακόμη φορά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο με την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) για το συγκεκριμένο θέμα.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα υπερασπίστηκε εκ νέου τις διαπραγματεύσεις της Τεχεράνης με την Ομάδα 5+1 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα​«Κανείς δεν διαπραγματεύεται τις αρχές. Οι διαπραγματεύσεις αφορούν τον καθορισμό ενός σημείου μεταξύ των δικών τους και των δικών μας αιτημάτων. Οι αρχές μας δεν συνδέονται με τις μηχανές φυγοκέντρησης, αλλά με την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας» πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού διαγγέλματος ο Χασάν Ροχανί δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «η ενίσχυση της οικονομίας θα μας επιτρέψει να διαπραγματευτούμε πιο εύκολα με τις ξένες χώρες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιράν και η Ομάδα 5+1 θα ξεκινήσουν έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στις 15 Ιανουαρίου, σκοπεύοντας να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης