Άμεση ήταν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, σχετικά με το πραξικόπημα στη Γουινέα-Μπισάου.

Ήδη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Πορτογαλία καταδίκασαν το πραξικόπημα στη Γουινέα-Μπισάου και κάλεσαν για άμεση επιστροφή στη συνταγματική τάξη, όπου την Πέμπτη το πρωί ομάδα στασιαστών του στρατού συνέλαβε τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού και ανέλαβε τον έλεγχο της πρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, κάλεσε τους ηγέτες της χώρας να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο και να διατηρήσουν “την συνταγματική τάξη”.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον καταδίκασε την κατάλυση της συνταγματικής τάξης, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά να μπει άμεσα τέλος στις ανεύθυνες συμπεριφορές και τον πλήρη σεβασμό των στοιχειωδών δημοκρατικών κανόνων.

Ο νέος ισχυρός άντρας της χώρας, ο στρατηγός Αντόνιο Ιντζάι που ανέλαβε την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, διαβεβαίωσε την Πέμπτη το βράδυ ότι το πραξικόπημα αντιπροσωπεύει ένα «πρόβλημα καθαρά στρατιωτικό» και ότι ο στρατός διαβεβαιώνει για τη «πίστη και την υποταγή του στην πολιτική δύναμη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γουινέα-Μπισάου, πρώην πορτογαλική αποικία νότια της Σενεγάλης που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1974, έχει 1,5 εκατομμύριο κατοίκους που ζουν μέσα στη φτώχεια, ενώ θεωρείται κόμβος διακίνησης της λατινοαμερικανικής κοκαΐνης προς την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Διεθνής αντίδραση για το «πραξικόπημα» στη Γουινέα-Μπισάου
, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010, 20:09

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης