Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον έχει ζητήσει την λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας στην περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά την εισβολή οπαδών του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Χαρακτηρίζοντας το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας «μια άνευ προηγουμένου τρομοκρατική επίθεση», η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ δήλωσε ότι η ορκωμοσία του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου απαιτεί μια «διαφορετική προσέγγιση» σε σχέση με παλαιότερες ορκωμοσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρ΄ ότι θα αποταθώ σε μια ευρεία κατηγορία τοπικών, περιφερειακών και ομοσπονδιακών εταίρων για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των οργάνων μας, απευθύνω έκκληση προς το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να προσαρμόσει την προσέγγισή του στην ορκωμοσία με πολλούς συγκεκριμένους τρόπους» έγραψε η Μπάουζερ σε επιστολή της προς τον Τσαντ Γουλφ, τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας.

Η επιστολή έχει ημερομηνία Σαββάτου και δημοσιοποιήθηκε χθες Κυριακή.

Η εισβολή στο κτήριο του Καπιτωλίου την περασμένη εβδομάδα από υποστηρικτές του Τραμπ καθυστέρησε την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Μπάιντεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βουλευτές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το κτήριο, καθώς αυτό κατακλύστηκε από υποστηρικτές του Τραμπ, οι οποίοι εξουδετέρωσαν τις δυνάμεις ασφαλείας.

Στα επεισόδια που ακολούθησαν έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας αξιωματικός της Αστυνομίας του Καπιτωλίου, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε στην προσπάθειά του να κρατήσει μακριά το πλήθος.

Ο Τραμπ, ο οποίος αμφισβητεί την εγκυρότητα της εκλογικής νίκης του Μπάιντεν χωρίς ωστόσο να διαθέτει αποδείξεις, εξήρε αρχικά τους υποστηρικτές του αλλά στη συνέχεια καταδίκασε τη βία.

Στην επιστολή της η Μπάουζερ αναφέρει ότι η Περιφέρεια της Κολούμπια υποβάλλει αίτημα για «κήρυξη προ-καταστροφικής κατάστασης» που προβλέπει την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας.

Κάλεσε επίσης το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να συντονιστεί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Άμυνας, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο ώστε να εκπονηθεί ένα σχέδιο ανάπτυξης ομοσπονδιακής δύναμης για όλους τους ομοσπονδιακούς χώρους.

Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού ενόψει της τελετής ορκωμοσίας του Μπάιντεν. Η εκδήλωση συνήθως προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στην πόλη, αλλά αυτή τη φορά θα είναι περιορισμένη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στην τελετή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης