Η Αμερική εξακολουθεί να εκπλήσσει, αφού στις εξαιρετικά σημαντικές ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου οι πολίτες των ΗΠΑ άλλαξαν τον πολιτικό χάρτη της Ουάσινγκτον, τοποθετώντας τον Λευκό Οίκο και τον Ντόναλντ Τραμπ ανάμεσα στις μυλόπετρες της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη μία και της Γερουσίας από την άλλη.
Οι Ρεπουμπλικανοί διατήρησαν την πλειοψηφία στη Γερουσία, αφήνοντας στον Τραμπ τη δυνατότητα να διαχειρίζεται την εξουσία έστω και με περιορισμένο περιθώριο ελιγμώνΌπως είχαν προβλέψει και οι δημοσκοπήσεις, οι Δημοκρατικοί ανέκαμψαν κερδίζοντας την πλειοψηφία στη Βουλή, εξέλιξη ανησυχητική για τον Τραμπ από τη στιγμή που από τον Ιανουάριο του 2019 θα δύνανται θεσμικά και πρακτικά να θέτουν εμπόδια και να προκαλούν πολιτική αναταραχή σε κάθε νομοσχέδιο του Λευκού Οίκου που θα κατατίθεται στη Βουλή.

Αντιθέτως, οι Ρεπουμπλικανοί, όπως πάλι είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις, διατήρησαν την πλειοψηφία στη Γερουσία, αφήνοντας στον Ντόναλντ Τραμπ τη δυνατότητα να διαχειρίζεται την εξουσία, έστω και με περιορισμένο περιθώριο ελιγμών.

Με λίγα λόγια, η αμερικανική πολιτεία κατάφερε στις ενδιάμεσες εκλογές να εξισορροπήσει τα πράγματα στο πολιτικό προσκήνιο, αν και θα ενταθεί η διαπιστωμένη σύγχυση που επικρατεί στην Ουάσινγκτον τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ της λαίλαπας Τραμπ από τη μία και του βαθέος κράτους των ΗΠΑ από την άλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Νάνσι Πελόζι, που αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της Βουλής, η οποία τόνισε ότι οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα κάνουν χρήση της πλειοψηφίας τους για να προωθήσουν μία δικομματική ατζέντα σε μία χώρα όπου έχει περισσέψει ο διχασμός.

«Οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν την αποκατάσταση του συνταγματικού ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας (δηλαδή του ελέγχου επί της διακυβέρνησης Τραμπ)» δήλωσε η Πελόζι.

Οι Δημοκρατικοί ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, έπειτα από ρεπουμπλικανική πλειοψηφία οκτώ ετών. Η Νάνσι Πελόζι κατείχε τη θέση της προέδρου της Βουλής από το 2007 επί τέσσερα χρόνια. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής στην ιστορία των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δημοκρατικοί απέσπασαν από τους Ρεπουμπλικάνους δύο από τις 23 έδρες που χρειάζονται για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με προβλέψεις και αποτελέσματα που μετέδωσαν αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια «τεράστια επιτυχία» στις ενδιάμεσες εκλογές και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του που επέτρεψαν στους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, παρόλο που οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής.

«Τεράστια επιτυχία. Σας ευχαριστώ όλους!» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών, που θεωρούνται δημοψήφισμα ως προς το πρόσωπό του.

Ο Τραμπ τηλεφώνησε στη Νάνσι Πελόζι για να τη συγχαρεί για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς.
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης