Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του Eurogroup στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι οι κανόνες αυτοί είναι η «άγκυρα» που εξασφαλίζει την «εμπιστοσύνη» στην ΕΕ.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στη σκιά της αναβολής που πήρε η Γαλλία για την επαναφορά σε τάξη των δημοσιονομικών της, παρά την αρχική παράταση που είχε λάβει από τα κράτη-μέλη του Eurogroup.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αυστηρότερος έλεγχος των δημοσιονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης συμπεριλαμβάνεται στις βαθιές αλλαγές που προωθήθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Θεωρητικά, ο στόχος είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το φαινόμενο των ανεξέλεγκτων δαπανών από τις κυβερνήσεις που φόρτωσαν τεράστια χρέη στα κράτη. Παρά το γεγονός πως όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι αμφισβητούν το κατά πόσον είναι σώφρον να περιστέλλονται οι κρατικές δαπάνες σε μια περίοδο ύφεσης ή ασθενούς ανάπτυξης, από την κυβέρνηση της Γαλλίας -της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης- αναμενόταν να δώσει το καλό παράδειγμα και να επιδείξει δημοσιονομική πειθαρχία.

Η ανακοίνωση του Παρισιού εξόργισε πολλούς από τους υπουργούς διότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Γαλλίας ήταν στην πραγματικότητα ταχύτερος από αυτόν που προέβλεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2013: αντί για ύφεση (-0,1%) καταγράφηκε οριακή ανάπτυξη (0,3%).

Οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο να τους επιβάλλονται βαριά πρόστιμα αν παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά με δεδομένο το ιστορικό χαμηλό της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και το πόσο εύθραυστη θεωρείται η κυβέρνησή του, το πιθανότερο είναι πως οι εταίροι της Γαλλίας θα αποφύγουν να κινήσουν οποιαδήποτε διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης