Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εμποδίζουν τις πτήσεις που μεταφέρουν προσωπικό του ΟΗΕ να εισέλθουν και να αποχωρήσουν από τη χώρα, δυσκολεύοντας την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και τις προσπάθειες μεσολάβησης για την επίλυση της κρίσης στη χώρα.

Ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός του Χάφταρ έχει αρνηθεί επτά φορά τις τελευταίες εβδομάδες να δώσει άδεια σε τακτικές πτήσεις του ΟΗΕ να προσγειωθούν, επισήμανε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΕΛΣ προσπαθεί από τον Απρίλιο να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, η οποία ελέγχεται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ μεσολαβεί μεταξύ του Χάφταρ, τον οποίο στηρίζουν μεταξύ άλλων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος και της κυβέρνησης στην Τρίπολη, η οποία στηρίζεται από την Τουρκία.

Όμως οι σχέσεις με τον στρατάρχη είναι δύσκολες, καθώς η UNSMIL έχει καταδικάσει αεροπορικές επιδρομές για τις οποίες κατηγόρησε τον ΕΛΣ, αν και απέφυγε να τον κατονομάσει ευθέως. Η UNSMIL διαθέτει μεγάλη βάση στην Τρίπολη και προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες και εσωτερικά εκτοπισμένους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης