«Η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις πιέσεις προς τη Ρωσία»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014, 01:13
«Η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις πιέσεις προς τη Ρωσία»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Ρωσία για την εμπλοκή της στον πόλεμο της Ουκρανίας διότι οι κυρώσεις τις οποίες επιβάλει έχουν αποτέλεσμα, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ ανέβαλαν τη Δευτέρα την εφαρμογή του νέου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ώστε να διαπιστωθεί εάν η εκεχειρία στην Ουκρανία θα τηρηθεί. Η μάλλον απροσδόκητη απόφαση έφερε στην επιφάνεια τις διαφωνίες που υπάρχουν εντός των 28 κρατών-μελών σε ό, τι αφορά στις κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία έχει ήδη επιβάλει μέτρα σε αντίποινα και έχει απειλήσει να επιβάλει νέα αντίμετρα σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να κλιμακώσουν τις κυρώσεις τους.

Ο Φάλον, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στο περιθώριο του συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στην Ιταλία, στο οποίο συζητήθηκαν οι κρίσεις στην Ουκρανία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, επέμεινε ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει αποφασιστική στάση σε ό, τι αφορά στις κυρώσεις.

«Τα κράτη μέλη. . . έχουν όλα ελαφρώς διαφορετικές θέσεις στο ζήτημα αυτό, αλλά το ουσιώδες είναι να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση» τόνισε ο Φάλον. «Οι κυρώσεις έχουν ένα σαφές αποτέλεσμα και το βλέπουμε αυτό» συνέχισε και πρόσθεσε πως «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν» και «αυτός θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με την πλήρη ισχύ των κυρώσεων ή εάν θέλει να υπάρξει πρόοδος… οι σκοτωμοί πρέπει να σταματήσουν».

Οι κυρώσεις δεν πρέπει να χαλαρώσουν μέχρι να υπάρξει «κάποια ανταπόδοση από τη Ρωσία» όπως «η μετακίνηση των στρατευμάτων της πιο μακριά από τα σύνορα» και η «απόσυρση» του «βαρέος εξοπλισμού της» ο οποίος έχει εισέλθει στην Ουκρανία, ανέφερε επίσης ο Φάλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014, 01:13