Η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία για την προκλητικότητά της απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο

Η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία για την προκλητικότητά της απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο
Μετά το «επεισόδιο» μεταξύ τουρκικής ακταιωρού και σκάφους του Λιμενικού στα Ίμια και τις προκλητικές δηλώσεις και τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς Κύπρο και Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε νέα αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία.

Ο Εκπρόσωπος τύπου της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε πως «οι αρνητικές δηλώσεις που καταστρέφουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά στον δρόμο προς τη Βάρνα», όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στις 26 Μαρτίου.

Σε σχέση με το περιστατικό του εμβολισμού του πλοίου της ελληνικής ακτοφυλακής από τουρκικό πλοίο στην περιοχή των Ιμίων, ο κ. Σχοινάς δήλωσε πως «η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» και επανέλαβε τη χθεσινή έκκληση προς την Άγκυρα που έλεγε πως «η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε είδος πηγής προστριβής, απειλών ή δράση εναντίον Κρατών Μελών της ΕΕ, που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών».

Συγχρόνως επιβεβαίωσε ότι η πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής που εμβολίστηκε είχε συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι ο Ευρωπαίος φορολογούμενος συνέβαλε στην απόκτησή του, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ο κ. Σχοινάς επίσης ανέφερε ότι υπήρξε συνάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Τσαβούσογλου, στο Κουβέιτ στο περιθώριο συνεδρίου για το Ιράκ, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων και η αυξανόμενη ένταση στην Κύπρο.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018, 17:23