«Η Ε.Ε. θα εντείνει τις προετοιμασίες της για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία τον Μάρτιο»

«Η Ε.Ε. θα εντείνει τις προετοιμασίες της για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία τον Μάρτιο»
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιταχύνει τις προετοιμασίες της για την περίπτωση απουσίας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο εν όψει της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση του δείπνου εργασίας της Συνόδου Κορυφής που ήταν αφιερωμένο στο Brexit.

«Οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να μας πουν τι είναι αυτό που θέλουν εκείνοι, αντί να μας λένε τι θέλουμε εμείς» ανέφερε ο Γιούνκερ, πριν ανακοινώσει πως η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου «όλες τις πληροφορίες» που θεωρεί «γενικά χρήσιμες» και «αφορούν στην προετοιμασία για το "no deal"», δηλαδή το σενάριο του διαζυγίου χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία απευθύνθηκε το βράδυ της Πέμπτης στους Ευρωπαίους ομολόγους της, αναφέρθηκε στις «δυσκολίες» που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία που κλείστηκε ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε. και τους ζήτησε «επιπρόσθετες εγγυήσεις».

Ο Γιούνκερ χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το γεγονός ότι το Λονδίνο πίστευε πως επαφίεται στην Ε.Ε. να του «προτείνει απαντήσεις».

«Επαφίεται μάλλον στη βρετανική κυβέρνηση να μας πει τι είναι αυτό που θέλει ακριβώς» τόνισε, προσθέτοντας πως δυσκολεύεται να καταλάβει τη «συναισθηματική κατάσταση των Βρετανών κοινοβουλευτικών».

Ευρωπαϊκή πηγή επεσήμανε ότι η ατμόσφαιρα στο δείπνο των ηγετών ήταν «πολύ άσχημη».

Η Τερέζα Μέι αδυνατούσε «να διατυπώσει τι ήθελε» και διακοπτόταν συχνά από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία απαιτούσε ολοένα πιο ανυπόμονα να μάθει τι περίμενε «ακριβώς», εξήγησε η πηγή αυτή.

Σύμφωνα με μια δεύτερη ευρωπαϊκή πηγή, η Μέι δεν μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια των 27 παρά μόνο αν επιστρέψει τις προσεχείς εβδομάδες στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένες προτάσεις.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ορίσει την 21η Ιανουαρίου ως την προθεσμία για την έγκριση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο.

Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσέφερε στη Μέι, πάντως, τη διαβεβαίωση ότι για το θέμα της μεθορίου με την Ιρλανδία, ο «μηχανισμός ασφαλείας» - ή backstop στο ιδιόλεκτο της διαπραγμάτευσης μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου - με σκοπό να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα, ένα από τα ζητήματα που θορυβεί πάνω απ' όλα τους οπαδούς της «καθαρής» εξόδου, δεν θα εφαρμοστεί παρά μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο και μόνο «προσωρινά».

Δεσμεύεται να «εργαστεί γρήγορα για μια μεταγενέστερη συμφωνία», μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, ήτοι μέσα στη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Μόλις 24 ώρες αφότου η Μέι κατάφερε να υπερνικήσει την πρόταση μομφής από το ίδιο της το κόμμα - η νίκη της είχε ακριβό τίμημα, αφού δεσμεύθηκε ότι θα έχει παραιτηθεί πριν από τις επόμενες εκλογές, που κανονικά θα διεξαχθούν το 2022-, η πρωθυπουργός της Βρετανίας έμοιαζε να προσπαθεί απλώς να κερδίσει χρόνο. Ζήτησε επανειλημμένα από τους ομολόγους της να την «εμπιστευθούν».

Διπλωμάτες προεξοφλούν ότι οι τεταμένες και κρίσιμες συνομιλίες θα επαναληφθούν το 2019, ενώ επισημαίνουν ότι απλώς δόθηκε ακόμη μία αναβολή στην οριστική έκβαση.

Σε κάθε περίπτωση, η Μέρκελ και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αρχίσει εκ νέου η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία που κλείστηκε. Όπως το έθεσε ο Γιούνκερ, «δεν θα υπάρξουν νέες, νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις για την Ε.Ε. Αυτό είναι ξεκάθαρο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018, 05:55