Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τη χρηματοδότηση των βουλευτικών εκλογών στην Καμπότζη, που είναι προγραμματισμένες για το 2018, διότι δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες μετά τη διάλυση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με επιστολή που εστάλη την Τρίτη στην εθνική εκλογική επιτροπή.

Το Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας της Καμπότζης (CNRP) διαλύθηκε έπειτα από απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας τον προηγούμενο μήνα, ένα αίτημα που είχε υποβάλει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χουν Σεν μετά τη σύλληψη του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κεμ Σόκα με την κατηγορία της προδοσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μια εκλογική διαδικασία από την οποία έχει αποκλειστεί αυθαίρετα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη», επισημαίνεται στην επιστολή της Ε.Ε.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ε.Ε δεν πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα μιας αξιόπιστης εκλογικής διαδικασίας», προσθέτει.

Στο μεταξύ την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα αξιωματούχων της κυβέρνησης της Καμπότζης μετά τις ενέργειές της που υπονομεύουν τη δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καλούμε την κυβέρνηση της Καμπότζης να αλλάξει πορεία αποκαθιστώντας το κόμμα της αντιπολίτευσης, αφήνοντας ελεύθερο τον Κεμ Σόκα και επιτρέποντας στην κοινωνία των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης να επαναλάβουν τις προστατευόμενες από το σύνταγμα δραστηριότητές τους», τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καμπότζης διέλυσε το CNRP, αίροντας με αυτό τον τρόπο ένα σημαντικό εμπόδιο στην παράταση της διακυβέρνησης από τον Χουν Σεν.

Ο Κεμ Σόκα συνελήφθη με την κατηγορία ότι συνωμοτούσε για να ανατρέψει την κυβέρνηση με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Αρνείται τις κατηγορίες όμως βρίσκεται στη φυλακή.

Πολλές δυτικές χώρες καταδίκασαν τη διάλυση του CNRP ως το πιο σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία στην Καμπότζη μετά την ειρηνευτική συμφωνία και τις εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, με τα οποία τερματίστηκαν δεκαετίες πολέμου και γενοκτονίας στη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης