Η Ε.Ε. ενδέχεται να υπογράψει αυτή την εβδομάδα συμφωνία με τη Novavax για προμήθεια εμβολίων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021, 13:48
Η Ε.Ε. ενδέχεται να υπογράψει αυτή την εβδομάδα συμφωνία με τη Novavax για προμήθεια εμβολίων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να υπογράψει αυτή την εβδομάδα συμφωνία με την εταιρεία Novavax για την προμήθεια των ευρωπαϊκών χωρών με το υποψήφιο εμβόλιό της κατά της Covid, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε τον Δεκέμβριο προκαταρκτική συμφωνία με τη Novavax για την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων με ανοιχτή επιλογή για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις.

«Οι συνομιλίες με τη Novavax έχουν εντατικοποιηθεί και σκοπεύουμε να κλείσουμε συμφωνία αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το επιδιωκόμενο χρονοδιάγραμμα, αλλά πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με τους δικηγόρους της εταιρείας βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι τα εκκρεμή ζητήματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την σε πραγματικό χρόνο αξιολόγηση του εμβολίου της Novavax για να επιταχυνθεί τυχόν έγκριση του εμβολίου.

Το εμβόλιο βρίσκεται ακόμη υπό δοκιμή, αλλά προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν αποτελεσματικότητα 89,3% κατά της Covid σε κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδόν αντίστοιχη αποτελεσματικότητα κατά του μεταλλαγμένου στελέχους του Κεντ, που εντοπίστηκε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πιθανή συμφωνία με τη Novavax θα είναι η έβδομη που κλείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με εταιρεία που παρασκευάζει εμβόλια κατά της Covid. Η Ένωση έχει ήδη συμφωνίες με τις AstraZeneca, Johnson & Johnson, Pfizer-BioNTech, CureVac, Moderna και Sanofi-GSK για 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις συνολικά.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021, 13:54