Η Ε.Ε. καταδίκασε τη διακοπή της λειτουργίας του πρώτου ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού της Ουγγαρίας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021, 15:43
Η Ε.Ε. καταδίκασε τη διακοπή της λειτουργίας του πρώτου ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού της Ουγγαρίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε τη διακοπή της λειτουργίας του πρώτου ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού της Ουγγαρίας, μία απόφαση «που αυξάνει τις ανησυχίες» για την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα.

«Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης στην Ουγγαρία σε εκθέσεις για το κράτος δικαίου. Η υπόθεση του Klubradio αυξάνει αυτές τις ανησυχίες» δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις ουγγρικές αρχές για να διασφαλίσει ότι το Klubradio θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί νομίμως, αλλά είναι έτοιμη «να λάβει μέτρα, αν καταστεί δυνατόν και αναγκαίο», προειδοποίησε.

Το Klubradio, με απόψεις συχνά επικριτικές προς την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν, θα πρέπει να σταματήσει να εκπέμπει την Κυριακή, μετά την απόρριψη χθες της έφεσης για τη διατήρηση της άδειας λειτουργίας του.

Ο σταθμός, ο οποίος θα καταθέσει ύστατη έφεση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, καταγγέλλει «πολιτική, επονείδιστη και άνανδρη απόφαση» του δικαστηρίου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Συμβούλιο των Μέσων Ενημέρωσης (NMHH), ένα όργανο το οποίο συστάθηκε το 2011 από τον Όρμπαν, αρνήθηκε να παρατείνει την άδεια εκμετάλλευσης του ραδιοφωνικού σταθμού, η ισχύς της οποίας λήγει στις 14 Φεβρουαρίου. Το πανίσχυρο αυτό όργανο δηλώνει ότι ο ραδιοσταθμός υπέβαλε δύο φορές εντός ενός έτους διοικητικά έγγραφα με καθυστέρηση.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι «οι όροι χρήσης και οι διαδικασίες χορήγησης, αφαίρεσης ή ανανέωσης της άδειας για ραδιοφωνική συχνότητα υπόκεινται στους κανόνες του κοινοτικού δικαίου για την τηλεπικοινωνίες».

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ουγγρικές αρχές για να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται πλήρως οι αρχές της αναλογικότητας και της απαγόρευσης των διακρίσεων που προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες» είπε.

«Τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται ελεύθερα, με πλήρη ανεξαρτησία παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση» επέμεινε ο εκπρόσωπος.

Το Klubradio, το οποίο άρχισε να εκπέμπει στη δεκαετία του 1990, αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια σειρά εμποδίων και δικαστικών αγώνων για να κατορθώσει να παραμείνει σε λειτουργία.

Πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στην Ουγγαρία αναγκάστηκαν να κλείσουν ή κατελήφθησαν από ανθρώπους του κύκλου εξουσίας. Η Ουγγαρία κατέχει την 89η θέση από τις 180 στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου που καταρτίζεται από τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.

Στο τέλος του 2018, οι Βρυξέλλες κίνησαν διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας για κατάφωρη παραβίαση των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγγέλλοντας την έκπτωση του πλουραλισμού στην ενημέρωση στην Ουγγαρία.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021, 16:16