Σε χάος οδήγησε η άγρια αστυνομική έφοδος με δακρυγόνα και αντλίες νερού στην πλατεία Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί λίγο μετά το τελεσίγραφο του Ερντογάν να αδειάσει η πλατεία «ή να την αδειάσουν οι δυνάμεις ασφαλείας» πριν την συγκέντρωση της κυβέρνησης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Παρακολουθήστε live εικόνα από την πλατεία Ταξίμ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Yurt, ένα άτομο έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από όχημα της αστυνομίας. Το πάρκο Γκεζί άδειασε μέσα σε μισή ώρα από διαδηλωτές και δίπλα στις σκηνές βρίσκονταν μόνο αστυνομικές δυνάμεις.

Ο Ερντογάν είχε δώσει ελάχιστες ώρες νωρίτερα μία πύρινη ομιλία ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του έξω από την Άγκυρα, σε μία ογκώδη συγκέντρωση που στήθηκε με σκοπό να δοθεί το μήνυμα πως η κυβέρνηση διατηρεί την στήριξη της πλειονότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη επενέβη λίγο μετά τις 20:00 με δακρυγόνα και αντλίες νερού τόσο στην πλατεία Ταξίμ όσο και στο πάρκο Γκεζί, από το οποίο – παρά τους ελιγμούς του Ερντογάν που μίλησε ακόμη και για δημοψήφισμα – οι διαδηλωτές δεν είχαν απομακρυνθεί.

Γραμμές τεθωρακισμένων της αστυνομίας απέκλεισαν την πλατεία του Ταξίμ την ώρα που αστυνομικοί έκαναν έφοδο με δακρυγόνα στο πάρκο Γκεζί εναντίον των διαδηλωτών και των κατασκηνωτών. Αμέσως ξέσπασε πανικός, με τους αιφνιδιασμένους διαδηλωτές να προσπαθούν να βρουν καταφύγιο όπου μπορούσαν μέσα στους καπνούς δακρυγόνων.

Ορισμένοι απομακρύνθηκαν από το πάρκο πάνω σε φορεία, όπως μετέδωσε το Reuters, για να τους παραλάβουν ασθενοφόρα που βρίσκονταν στο σημείο ενώ αρκετοί κατέφυγαν σε ξενοδοχεία που βρίσκονται γύρω από την πλατεία.

Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στην αρχή της Οδού του Πέραν, στην άλλη άκρη του Ταξίμ, όπου εκεί οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν κυρίως χρήση αντλιών νερού.

Η κυβερνητική συγκέντρωση στην Άγκυρα
Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης είχαν μαζευτεί ώρες νωρίτερα κατά χιλιάδες στο Σιντζάν, έξω από την Άγκυρα, περιμένοντας την ομιλία του Ερντογάν το απόγευμα του Σαββάτου. Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ξεκάθαρα τους διαδηλωτές στο Ταξίμ πως η πλατεία πρέπει να αδειάσει για τη συγκέντρωση του κόμματός του, του ΑΚΡ, την Κυριακή.

Το κυβερνών AKP είχε προαναγγείλει πως αυτό το Σαββατοκύριακο θα διοργάνωνε συγκεντρώσεις, αποφασίζοντας να βγάλει στο δρόμο την πλειοψηφία που αρχικά «κρατούσε με δυσκολία», όπως είχαν αναφέρει στελέχη της κυβέρνησης. Η αστυνομική επέμβαση σε συνδυασμό με τις συγκεντρώσεις του AKP κλιμακώνει τη σύγκρουση και απειλεί να πολώσει ακόμη περισσότερο τη διαμάχη.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, δήλωνε μέσω Twitter ότι «κάποιοι προβοκάτορες ανάμεσα στους διαδηλωτές έχουν αρχίσει τώρα να χρησιμοποιούν όπλα». Και συμπλήρωσε πως έχουν τραυματιστεί δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και «ότι είναι σημαντικό να ενημερωθεί το κοινό». Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από τα ξημερώματα πολίτες επέστρεφαν μαζικά στην πλατεία


Αντιδράσεις στην επίδειξη δύναμης του Ερντογάν – Πρωτοβουλίες από τα συνδικάτα

Σε μεγάλη συγκέντρωση καλεί σήμερα η πλατφόρμα Ταξίμ, που συνενώνει 116 κινήματα, «απέναντι» στους υποστηρικτές του Ερντογάν. «Φωτιά» πήραν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω των οποίων οι διαδηλωτές έκαναν γνωστή την αντίστασή τους ανά τον κόσμο. Οι πολέμιοι της κυβέρνησης ελπίζουν και αναμένουν συμμετοχή ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

Μετά τα γεγονότα του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη τα εργατικά συνδικάτα απειλούν με γενική απεργία την Δευτέρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος του συνδικάτου εργαζομένων στο δημόσιο τομέα ανακοίνωσε την πρόθεσή του για γενική απεργία.

«Να αδειάσει το Ταξίμ για την συγκέντρωση του AKP»

«Την Κυριακή θα κάνουμε τη συγκέντρωσή μας στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε με αποφασιστικότητα χθες το απόγευμα ο Ερντογάν. «Και το λέω ξεκάθαρα: Η πλατεία Ταξίμ πρέπει να αδειάσει, ειδάλλως οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ξέρουν πώς να την αδειάσουν» υπογράμμισε, δίνοντας το τελεσίγραφο στους διαδηλωτές.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, έμεινε πιστός στη ρητορική που είχε χρησιμοποιήσει και τις προηγούμενες ημέρες, αποδίδοντας τις διαδηλώσεις σε οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης.

«Γνωρίζω πως τις τελευταίες ημέρες, σε όλες τις γωνιές της Τουρκίας, εκατομμύρια προσευχήθηκαν για εμάς», είπε. Η «σιωπηλή πλειοψηφία», συνέχισε, «είδε το σχέδιο που εξελισσόταν, την παγίδα που στηνόταν». «Είστε εδώ και χαλάτε αυτό το προδοτικό σχέδιο, αυτή την προδοτική επίθεση», είπε στο πλήθος των υποστηρικτών του AKP ο Ερντογάν. Επέμεινε πως «ομάδες» – τις οποίες δεν καθόρισε ούτε κατονόμασε – στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό έχουν συνωμοτήσει για να κλιμακωθούν οι διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζοντας μάλιστα πως έχει και αποδείξεις.

Διαβάστε επίσης: Δάκρυα και αίμα στο Ταξίμ


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης