«Η Ελλάδα έκανε τεράστιες προσπάθειες και θυσίες»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014, 14:27
«Η Ελλάδα έκανε τεράστιες προσπάθειες και θυσίες»
«Οι χώρες σε πρόγραμμα με τις επώδυνες θυσίες που έκαναν ανακάμπτουν», δήλωσε ο υποψήφιος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις και τη Φορολογία Πιερ Μοσκοβισί, στη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, ο Π. Μοσκοβισί είπε ότι ο ίδιος εργάστηκε σκληρά για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της ευρωζώνης και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα, την οποία επισκέφθηκε τρεις φορές στη διάρκεια της κρίσης, έκανε τεράστιες προσπάθειες με επώδυνες θυσίες για τον πληθυσμό της.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών Γ. Κύρτσου (ΝΔ) και Ν. Μαριά (Ανεξάρτητοι Έλληνες) υπογράμμισε ότι όταν αναλάβει τα καθήκοντά του ως επίτροπος Οικονομίας «μια από τις πρώτες επισκέψεις του αν όχι η πρώτη» θα είναι στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Κύπρο, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη της Κομισιόν και να στείλει μήνυμα για την ανάγκη ανάκαμψης της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Π. Μοσκοβισί είπε ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων - που είναι απαραίτητες- και της ανάπτυξης, καθώς οι αλλαγές αυτές συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομίας, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Αποσαφήνισε δε ότι ο ρόλος της Επιτροπής θα παραμείνει σημαντικός, χωρίς όμως να τίθεται θέμα κηδεμονίας των χωρών. Είπε, επίσης, ότι κατανοεί τον θυμό που υπάρχει στην Ελλάδα έναντι της τρόικας και για τον λόγο αυτό «θα πρέπει να χαλαρώσουν οι παρεμβάσεις της, και θα είμαστε λιγότερο παρεμβατικοί». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για την Ευρώπη και την ελληνική οικονομία. «Θα δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο πώς οι μεταρρυθμίσεις μεταφράζονται σε κοινωνικό επίπεδο», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, o οποίος διαβεβαίωσε ότι θα είναι ο ίδιος «μεταρρυθμιστής».

Ειδικά για τον ρόλο της τρόικας υποστήριξε ότι έκανε χρήσιμο έργο, καθώς απέτρεψε τη χρεοκοπία και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση στη μεθοδολογία της, με μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και περισσότερη κοινωνική διάσταση. Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το ΔΝΤ, χωρίς όμως να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες των αλλαγών που θα εισηγηθεί όταν αναλάβει τα καθήκοντα του επιτρόπου Οικονομίας.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014, 14:32