Υπάρχουν λόγοι μεγαλύτερης αισιοδοξίας από ό,τι πριν από ένα ή δύο χρόνια σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η οποία «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», διαπιστώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK) Έρικ Σβάιτσερ, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο μιας νέας αναδιάρθρωσης του χρέους.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Der Handelsblatt», ο κ. Σβάιτσερ, ερωτώμενος για την κρίση στην Ευρωζώνη και το ενδεχόμενο αρνητικών εξελίξεων (σ.σ. : εκ νέου αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους) μετά τις εκλογές στη Γερμανία, τονίζει: «Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με απόλυτη βεβαιότητα. Πάντως, υπάρχουν λόγοι να είναι κανείς λίγο πιο αισιόδοξος απ’ ό,τι πριν από ένα ή δύο χρόνια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος, δε, στην έκθεση Euro-Reform-Monitor που συντάσσει τακτικά ο DIHK μαζί με επιμελητήρια από το εξωτερικό και στην οποία εξετάζεται η δημοσιονομική πολιτική και οι μεταρρυθμίσεις στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, εξηγεί: «Σε πολλές χώρες έχουν γίνει πολλά. Την ευρέως διαδεδομένη προκατάληψη, ότι οι υπερχρεωμένες χώρες εισπράττουν τα χρήματα και δεν κάνουν μεταρρυθμίσεις, τη θεωρώ επικίνδυνη. Οι χώρες έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες. Κοιτάξτε την Ελλάδα, όπου οι απαιτήσεις της τρόικας για περαιτέρω σμίκρυνση του δημοσίου τομέα ικανοποιήθηκαν λίγο πριν από την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει εγγύηση ότι ποτέ δεν θα υπάρξει εκ νέου αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά τα πράγματα στην Ελλάδα κινούνται σε κάθε περίπτωση προς τη σωστή κατεύθυνση».

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης