Μήνυμα συμπαράστασης και αισιοδοξίας έστειλε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, κατά την παρουσίαση της έκθεσης της Επιτροπής για την Ελλάδα. «Οι Έλληνες δεν είναι μόνοι σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τους εταίρους της διεθνούς κοινότητας έχουν εκπονήσει ένα πολύ φιλόδοξο, πρωτοφανές πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας συνολικού ύψους 280 δισ. ευρώ.

Στην έκθεση δίνεται προτεραιότητα στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και προτείνεται μείωση έως και 15% στο κόστος εργασίας την περίοδο 2012 έως και 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, έχουν ήδη αρχίσει φέτος να διαφαίνονται κάποιες αλλαγές στην Ελλάδα. «Εάν δεσμευτούν όλα τα μέρη, εάν εμείς συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια, εάν οι πολίτες, οι ηγέτες και οι διάφοροι φορείς στην Ελλάδα είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει 30-40 απτά, πολύ συγκεκριμένα μέτρα, θα μπορέσει η χώρα να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και αύξησης των θέσεων εργασίας. Νομίζω, επίσης, ότι αυτό που είναι σημαντικό σήμερα είναι να γεννηθεί η ελπίδα στην Ελλάδα. Αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός μας, να δουλέψουμε μαζί με τους Έλληνες φίλους μας για να πετύχουμε την ανάπτυξη στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μπαρόζο.

Στην έκθεση σημειώνεται ακόμα ότι περισσότερα από τα μισά των 20 δισ. ευρώ που δικαιούται η χώρα μας από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ παραμένουν αναξιοποίητα και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε επενδύσεις στους τομείς της ανάπτυξης δικτύων μεταφορών, του τουρισμού και της βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης.

Σε ότι αφορά τα εμπόδια που η Επιτροπή θεωρεί ότι θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές είναι οι επιπρόσθετες περικοπές των δαπανών, η εφαρμογή των ρυθμίσεων που έχουν ψηφισθεί στην αγορά εργασίας και η παρουσίαση ενός «χρονοδιαγράμματος για την αναμόρφωση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για το σύστημα καθορισμού των μισθών έως τα τέλη Ιουλίου 2012».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση, την οποία η Κομισιόν παρουσιάζει ως πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη, υπογραμμίζεται ότι η τρόικα πιστεύει πως δεν θα χρειασθεί ένα νέο νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, πέρα απ΄ αυτό που υιοθετήθηκε πρόσφατα, και καλείται η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές να το εφαρμόσει όπως έχει συμφωνηθεί.

Ακόμα επισημαίνεται ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το 2013 και το 2014, ώστε να καταστεί εφικτή η μείωση του δημοσίου χρέους στο 117% του ΑΕΠ ώς το 2020.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση περιλαμβάνονται συστάσεις προς την Ελλάδα να απελευθερώσει την αγορά εργασίας και το επιχειρηματικό της περιβάλλον και να επικεντρωθεί στα δημοσιονομικά της και στην παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, εάν θέλει να παρουσιάσει βελτίωση η οικονομία της από φέτος.

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης