Όλη η καρδιά της Ευρώπης χτυπά σήμερα, Κυριακή, στην Ελλάδα, με τις ελληνικές εκλογές να είναι πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα τηλεοπτικά δίκτυα και τις ευρωπαϊκές εφημερίδες. Κεντρικό μήνυμα στους περισσότερους τίτλους και πρωτοσέλιδα αποτελεί το δίλημμα που τίθεται στους Έλληνες ψηφοφόρους, οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην παραμονή στο ευρώ ή την έξοδο από την Ευρωζώνη.

«Κρίσιμη» χαρακτηρίζει την εκλογική διαδικασία το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι κάλπες άνοιξαν στην Ελλάδα για τις κρίσιμες εκλογές που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη. Το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ και το δεξιό Νέα Δημοκρατία διαφωνούν για αν πρέπει να υπάρξει μια προσκόλληση στη σκληρή δανειακή σύμβαση ή θα απορριφθεί και θα ενισχυθούν οι δημόσιες δαπάνες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ξεκαθαρίσει ότι ενδεχόμενη απόρριψη θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης», επισημαίνεται στο κύριο άρθρο του.

Η παραμονή ή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι το κεντρικό μήνυμα και στο βρετανικό Skynews.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι Έλληνες καλούνται στις κάλπες σε μια εκλογική αναμέτρηση η οποία μπορεί να “βγάλει” όχι μόνο την επόμενη κυβέρνηση αλλά και να καθορίσει το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη», μεταδίδεται από το συγκεκριμένο τηλεοπτικό δίκτυο, δίνοντας παράλληλα έμφαση και στις υποδείξεις της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel, προς τους Έλληνες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

To «der Spiegel» συνδέει τις ελληνικές εκλογές με τη μεγάλη νίκη-πρόκριση της Ελλάδας στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εθνικών Ομάδων Ποδοσφαίρου, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες καλούνται να εκλέξουν νέα κυβέρνηση, εν μέσω έντονων πανηγυρισμών που γεμίζουν αυτοπεποίθηση ακόμα κι απέναντι στην κρίση που πλήττει την ελληνική κοινωνία.

Το euronews χρησιμοποιεί τον τίτλο «Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα», προβλέποντας μάλιστα ότι ο πιθανότερος πρωθυπουργός θα είναι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε το video…

Ιδιαίτερη έμφαση στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών δίνει και το πρακτορείο Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι τόσο η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας, François Hollande, θα μεταβούν στο Μεξικό για τη Σύνοδο των G20 αφού πρώτα ενημερωθούν για το εκλογικό αποτέλεσμα.

« Η ημέρα της αλήθειας» είναι ο τίτλος που επιλέγει η ισπανική «El Mundo».

Εκτενείς αναφορές για τις ελληνικές εκλογές εμφανίζονται και στα αμερικανικά Μ.Μ.Ε., με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN να τονίζει την ανάγκη δημιουργίας σταθερής κυβέρνησης προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. «Δύο κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν μάχη σώμα με σώμα», επισημαίνεται.

Στο κεντρικό του άρθρο η αμερικανική εφημερίδα «The New York Times» εκφράζει τους φόβους της για το ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Για «σεισμικές δονήσεις» κάνει λόγο το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στον πυρήνα του ευρώ και στην παγκόσμια οικονομία.

«Ο ηγέτης του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ έχει απειλήσει πως δε θα τηρήσει τους όρους του δανείου, ύψους 130 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αντέξει ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς ισχυρίζεται πως η απόρριψη της συμφωνίας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα σημάνει την επιστροφή στη δραχμή και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή», αναφέρεται.

Δείτε το video…

Πρώτη είδηση και στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, το οποίο παραδοσιακά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες σε μια ημέρα που θα καθορίσει το οικονομικό τους μέλλον», επισημαίνεται στον τίτλο του κεντρικού θέματος.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης