«Για να γνωρίσει κάποιος την Ελλάδα χρειάζεται μία ολόκληρη ζωή, ενώ για να την ερωτευθεί μόνο δύο λεπτά», είπε η διάσημη Καναδή σεφ Κριστίν Κούσινγκ, χρησιμοποιώντας τα λόγια του γνωστού Αμερικανού συγγραφέα Χένρι Μίλερ, στην κατοικία του πρεσβευτή τής Ελλάδας, στην Οτάβα του Καναδά, ενώπιον του κοινού που βρέθηκε εκεί για να γνωρίσει την ελληνική κουζίνα.

Η Κριστίν Κούσινγκ ήταν η επίσημη σεφ της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με κοινή πρωτοβουλία της ελληνικής Πρεσβείας και του Ινστιτούτου Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Οτάβας, στην κατοικία του πρεσβευτή Ελευθέριου Αγγελόπουλου, με στόχο την προβολή τής ελληνικής διατροφής και τη συμβολή της στην υγεία και τη μακροζωία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στον Καναδά Ελευθέριος Αγγελόπουλος και ο Στιβ Ράμφος, μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Καρδιολογίας, προλόγισαν την εκδήλωση.

Ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε, ότι «η διατροφή που βασίζεται σε παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, συνδυάζει πολύ ωραία γεύση και ευεργετική επίδραση στην υγεία», ενώ ο κ. Ράμφος τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης, «η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε επίπεδο διπλωματικής κοινότητας αποτελώντας μοναδική συνεισφορά με ευρύτερο κοινωνικό χαρακτήρα και απήχηση».

Η Κριστίν Κούσινγκ με τη γνωστή μαεστρία της πραγματοποίησε επίδειξη ελληνικής μαγειρικής και υλικών προερχόμενων από την Ελλάδα, όπως το ελαιόλαδο, η ρίγανη, τα κρητικά παξιμάδια και ο κρόκος Κοζάνης, καθώς και παρουσίαση ελληνικών κρασιών. Παράλληλα οι καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να γευθούν τη «ζωντανή» ελληνική κουζίνα της διάσημης Καναδής σεφ αλλά να δοκιμάσουν και ποικιλίες κρασιών όπως Αγιωργίτικο, Ασύρτικο και Ξινόμαυρο, Βινσάντο, καθώς και το επιδορπιακό ποτό της χιώτικης μαστίχας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με σύντομες ομιλίες και παρουσιάσεις των καθηγητών δρ. Άντριου Πάιπ και δρ. Αλεξάντερ Ντικ, οι οποίοι μιλώντας από ιατρικής πλευράς, αναφέρθηκαν τόσο στη συμβολή των αρχαίων Ελλήνων μέσα από την έννοια του μέτρου, της ισορροπίας και του γνωστού «νους υγιής εν σώματι υγιεί» όσο και στην αναγκαιότητα διατήρησης της σφριγηλότητας σε προχωρημένη ηλικία, μέσα από έναν ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο διατροφής, στον οποίο συνεισφέρει τα μέγιστα η ελληνική διατροφική παράδοση και ιστορία.

Σε ειδική προθήκη στην κατοικία, εκτέθηκαν ελληνικά προϊόντα που εισάγονται στον Καναδά, για την προβολή τους στους προσκεκλημένους και τα ΜΜΕ.

Σημειώνεται, ότι η εκδήλωση έγινε για φιλανθρωπικό σκοπό με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων ως συνεισφορά για την αγορά μηχανήματος MRI από το Ινστιτούτο Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Οτάβας.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης