Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε την Τρίτη τα σχέδιά του για την ενεργειακή στροφή της χώρας και τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Την είχε προγραμματίσει από καιρό τη σημερινή παρουσίαση του δεκαετούς προγράμματος για την ενέργεια. Οι διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων όμως, υποχρέωσαν τον Εμανουέλ Μακρόν να απευθυνθεί και στους διαδηλωτές, αναγνωρίζοντας τη θέση που θα έχουν στις κατά τόπους συσκέψεις που θα οργανωθούν άμεσα και για τρεις μήνες, προκειμένου να βρεθούν λύσεις ρεαλιστικές και προσαρμοσμένες στα προβλήματα κάθε περιφέρειας, όπως είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη νέα ενεργειακή πορεία της Γαλλίας ο πρόεδρος απαρίθμησε όλες τις γνωστές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: γεωθερμία, μεθανοποίηση, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρική ενέργεια για την ανάπτυξη των οποίων η κυβέρνηση προβλέπει ήδη 5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Η ανάπτυξη των νέων αυτών πηγών θα επιτρέψει μελλοντικά την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας που για την ώρα προσφέρει στους Γάλλους μια χαμηλού κόστους ηλεκτρική ενέργεια.

Παράταση για το κλείσιμο των αντιδραστήρων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι παρ’ ό,τι ο νόμος της ενεργειακής μετάβασης προβλέπει τη μείωση της πυρηνικής ενέργειας κατά 50% έως το 2025, με το κλείσιμο 14 αντιδραστήρων ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε ένα νέο περιθώριο έως το 2035, θεωρώντας ότι η χώρα δεν είναι ακόμα έτοιμη. Το αίτημα των κίτρινων γιλέκων να συναντήσουν τον πρόεδρο έμεινε αναπάντητο.

Δυο αντιδραστήρες θα κλείσουν το καλοκαίρι του 2020, 12 μεταξύ 2025-2035. Ο δε ρυθμός του κλεισίματος των αντιδραστήρων θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών αλλά και της ευρωπαϊκής συνεργασίας για την ανάπτυξη των μεθόδων αποθήκευσης της ενέργειας. Το αίτημα των κίτρινων γιλέκων να συναντήσουν τον πρόεδρο έμεινε αναπάντητο και έτσι οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται.

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης